Anis – Pimpinella anisum

Anis je jedna od najstarijih začinskih biljaka na svijetu. Već je bila poznata u antičkoj Grčkoj, a u starom Rimu bila je sastojak popularnih gnjida u gledateljskim redovima borbe za gladijatore. I u današnjoj europskoj kuhinji njena posebna aroma oplemenjuje kruh i peciva, ali i bijelo meso i ribu.

Aroma i profinjenost anisa

Karakteristična slatkast miris anisa snažno podsjeća na slatki slatkiš. To je zbog vrlo visokog udjela anetole tvari u esencijalnom ulju. Također, komorač i anis sadrži anetol, okusi tri su vrlo slični tako.

Korištenje anisa

Anis se može koristiti u cijelom i mljevenom obliku. Buket se najintenzivnije razvija kada se sušeno voće drobi u mortu neposredno prije upotrebe. Anis ima snažnu moć začina i daje peciva, kruha i kolača fin okus, čak i u malim dozama. Voćne salate, voćni pire i kompoti, jela od mliječnih proizvoda i zdroba također koriste aromu anisa.

Srčana jela oduševljavaju posebnu slatku i začinjenu anisinu notu kada se, primjerice, neko voće kuha u gulašima ili riba, a perad se prije pripremanja uvadi u tavu ili pećnicu s malo anisinog praha.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/anis2.jpg

Jeste li znali?
Unatoč sličnom nazivu, zvjezdasti anis nije botanički povezan sa anisom. Sivo smeđi split plodovi nastaju iz sitnih, bijelih cvjetova biljke anisa. Ova visina naraste do pola metra i ima kišobrane cvasti. Preferira sunčana mjesta, pa se uglavnom sadi na Sredozemlju. Ima još rastućih područja u Indiji, Rusiji i Srednjoj i Južnoj Americi. Kad razdvojeni plodovi sazrijevaju u kolovozu do rujnu, biljke se režu i obrezuju.

Aroma kuhinja:
Najbolji partner za začinjenje jagoda i malina je anis. Pri kuhanju voćnih namaza dodajte cijele, lagano tostirane plodove anisa. Preko svježeg voća pospite trag anisinog praha.

Podrijeklo i povijest anisa

1500. pr anis je već dokazano da se koristio u drevnom Egiptu. To pokazuje Papirus Ebers, zbirka recepata drevnih egipatskih recepata. Tijekom iskopavanja na grčkom otoku Ciklada na Santoriniju pronađeni su i ostaci anisa koji datiraju iz 16. stoljeća prije Krista. BC se može datirati.

U starom Rimu začinjeno voće napokon je pronašlo svoj pobjedonosni ulazak u finu pekaru. Vergil je u svojim tekstovima izvijestio o svadbenim kolačima sa anisom. Anisini kolači također su naizgled bili popularna zalogaja, tako da kažemo drevne kokice: kažu da su arheolozi otkrili ostatke anisinih keksa tijekom iskopavanja u rimskom Koloseumu, koji su se vjerojatno uvukli pod sjedišta gledatelja gladijatorskih borbi.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik