Biber, crni – Piper nigrum

Crni papar ne smatra se samo univerzalnim teaserom, već je i pravi jack svih zanata među začinima. Svojom jedinstvenom aromom, bobice koje su se nekada trgovale dragocjenim sada recepte svih vrsta pretvaraju u slana iznenađenja.

Aroma i profinjenost bibera

Tajna crnog papra leži u uzbudljivoj kombinaciji aromatične vrućine i začinjenog buketa, čije nijanse se kreću od drvenaste do voćne i limunske. Različiti stupnjevi zrelosti i procesa prečišćavanja rezultiraju različitim vrstama papra, koje se razlikuju po oštrini i boji:

Uz crni papar, još uvijek nezrele, zelene bobice biljke paprike bere se i suši na cjelinu. Fermentacija dovodi do karakteristične tamne boje, dok esencijalna ulja i visok sadržaj piperina pružaju nepogrešivu oštrinu. Koriste se zrele bobice paprike i suše se za crvenu papriku. Za bijeli papar, međutim, perikarpa i pulpa se prethodno uklanjaju, tako da se sačuvaju samo sjemenke. Rezultat je jasnija začinjenost začina.

Korištenje bibera

Kiseli losos sa papričicama u švedskom stilu, začinjeni biftek od paprike iz SAD-a, začinjeni curries iz Azije – gotovo da se neki začin često koristi u međunarodnoj kuhinji kao papar. Mali plodovi bobica s pravom se smatraju garancijom začinjenog ukusa: bilo u kombinaciji s drugim začinima ili kao fino mljeveni prstohvat čokoladnog deserta.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/crni-biber-2.jpg

Naš savjet: Oštrina na elegantan način: aromatičnu papriku vanilije lako je napraviti sami. Da biste to učinili, iscijedite mahune vanilije i ostavite da se dva tjedna natapaju zajedno s crnim paprikama u dobro zatvorenoj staklenki. Zatim sipati u mlin za začine i uživati, na primjer, u jelima od ribe.

Ovako aroma bibera dolazi u svoje
  • Svježe od mljevenja začina ili mort, crne i bijele paprike imaju najbolju aromu.
  • Tijekom procesa kuhanja mogu se dodati cjelovite paprike. Najbolje je začiniti mljevenom paprikom na kraju vremena pripreme, kako bi se zadržala aroma.
  • Začinjeno jaje: Kako biste začinili marinade, juhe i juhe, u začinjeno jaje stavite nekoliko crnih paprika, koje se mogu namakati u zadnjih 15 minuta vremena kuhanja. Jaje začina može se jednostavno ukloniti prije posluživanja.

Crne paprike se mogu dobro kombinirati sa: gurmanskim solima poput fleur de sel (npr. U mlinu začina), đumbirom , kardamomom, češnjakom , kuminom, lavandom, mediteranskim biljem, muškatnim oraščićem , koricom naranče, peršunom , vlasac, limunovu koru i lukom .

Uparivanje hrane
Crni papar i sušena limunova korica nenadmašni su tim kad je u pitanju dobar ukus. Idealan spoj za začiniti goveđi carpaccio ili tartare.

Podrijeklo i povijest bibera

Paprika ima svoje podrijetlo u Kerali na jugozapadu Indije. U 4. stoljeću prije Krista, Aleksander Veliki je donio paprike u Grčku. Ali samo su Rimljani prepoznali potencijal oklopa.

Od uzbudljivog novog začina, koji je bio rezerviran samo za bogate, rijetka paprika ubrzo je postala dragocjeno sredstvo plaćanja. Prema tradiciji, grad Rim je 410. platio njemačkim okupatorima papriku, osim zlata, srebra i dragocjenih odjevnih predmeta za podizanje opsade. Do srednjeg vijeka začinjeni začin koristio se kao danak, običaji, pa čak i kao otkupnina. Izraz “cijena papra” ostao je iz ovog vremena.

Tek otkrićem Vasca da Gama morskog puta do Indije 1498. godine, papar je stigao u Europu brže i stoga jeftinije. Dodana su nova područja uzgoja, koja danas čine brže kucanje srca. Vijetnam, Indonezija, Indija, Malezija, Madagaskar, Šri Lanka i Tajland sada su među najbolje rastućim područjima za popularna začinjena žitarica. Paprika iz određenih regija, poput paprike Kampot iz Kambodže, također postaje sve popularnija.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik