Bijeli luk – Allium sativum

Češnjak – koji se nekad smatrao vrlo cijenjenim tonikom, danas je začinjen i začinjen predstavnik mediteranske kuhinje. Biljka s prodornom aromom ima dugu tradiciju i predstavljena je kao začin u gotovo svakoj kuhinji.

Aroma i profinjenost bijelog luka

Aroma češnjaka jedan je od najintenzivnijih od svih začina. Kad se gomolj zgnječi, oštar, prodoran miris odmah ispunjava kuhinju – neki se boje, a drugi ih vole. To je zahvaljujući sastojku alicin. Češnjak također daje nepogrešivo okus leća jelima.

Tijekom žetve, porod se poriluka izvlači iz zemlje kao lukovica, zajedno s biljkom, zelenim i osušenim. Nakon sušenja, lišće se uklanja, jer se ne koristi u kuhinji. Češnjak se sam nudi u obliku cijelog gomolja, sušen, granuliran, mljeven, pečen ili kiseo u ulju.

Korištenje bijelog luka

Škampi od češnjaka, špageti aglio e olio, aioli, tzatziki – popis specijaliteta Knobi dugačak je. Oštri nožni prsti uglavnom se koriste u receptima mediteranske regije, Indije, Kine i Južne Amerike. Ovdje se češnjak koristi u umacima, salsama i dipovima, ali i u juhama od češnjaka, marinadama i začinjenim mesnim loncima. Za pizzu, tjesteninu, carpaccio i tostirani kruh preporučuje se ulje češnjaka koje osigurava ujednačen aromatičan okus i može se proizvesti uz malo truda.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/bijeli-luk-2.jpg

Hrana uparivanje
cvjetača, prokulica, brokule ili repa može tolerirati malo više finesa? Zatim jednostavno kuhajte u malo rastopljenog maslaca s prstohvatom češnjaka u prahu nakon kuhanja, to može uravnotežiti tipičan okus kupusa.

Ovako aroma bijelog luka dolazi u svoje
  • Za potpuni razvoj okusa trebalo bi malo potegnuti umake, preljeve, paste i umake, jer se aroma češnjaka s vremenom samo pojačava.
  • Češnjak ne treba pržiti prejako, jer se lako peče i tada ima gorkog okusa.
  • Intenzivna aroma češnjaka poželjna je u jelima, da biste oslobodili ruke od njega ako se pere sapunom od nehrđajućeg čelika.
  • Da češnjak ne počne klijati, treba ga čuvati što je moguće suho. Na primjer, zajedno s lukom, ovo djeluje vrlo dobro u glinenim posudama.

Naš savjet: Češnjak sam po sebi ima intenzivan okus. Zeleni češnjak je blaži – i lako ga možete sami povući na prozorsku dasku. Da biste to učinili, stavite češanj češnjaka u posudu za posuđe, prekrijte ih tlom i držite ih malo vlažnima. Zelene klice češnjaka izvrsno se slažu na skuti ili krem ​​sir.

Podrijeklo i povijest bijelog luka

Češnjak je poznat od 16. stoljeća prije Krista. Prvi put se spominje u vezi s drevnim Egiptom, gdje češnjak nije davan samo umrlim faraonima kao grobnim dobrima, već i radnicima koji su bili uključeni u izgradnju piramida. Zbog snažnog djelovanja postao je popularan tonik u Indiji.

Ali ono što je posebno zanimljivo je njegova popularnost u antici, budući da su češnjak u ovom razdoblju visoko cijenili Grci i Rimljani. Tako su sportaši prije svojih natjecanja dobivali poseban omjer gomolja, baš kao i vojnici prije sljedeće bitke. U gornjoj klasi, međutim, bio je namršten zbog svog mirisa. Češnjak je mnogo više bio začin ljudi.

U srednjem vijeku “zlo” se borilo i s češnjakom, ali radilo se o prilično mističnim protivnicima: demonima, heksovima i vukodlacima. Međutim, legenda o češnjaku kao čudesnom oružju protiv vampira pojavila se tek mnogo kasnije u moderno doba. Pokušao je boriti se protiv krvoprolića davanjem mrtvog češnjaka u grob. Danas se gurmani uglavnom usredotočuju na bijele gomolje.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik