Bobice borovnica – Juniperus communis

Naziv je zabludu: bobice borovica zapravo uopće nisu bobice, već bobice stožara smreke (Juniperus communis), koja pripada obitelji čempresa. Rasprostranjena je u planinskim i planinskim područjima na cijeloj sjevernoj hemisferi. U skladu s tim, bobice borovica koriste se kao začin u gotovo svim kuhinjama u Europi.

Aroma i profinjenost borovnica

Bobice borovnice imaju okus kao da mirišu u crnogoričnoj šumi. Vrlo aromatični lažni plodovi sastoje se od desetine smole, a sadrže i esencijalno ulje, čiji miris i okus kombiniraju drvene, svježe smolaste i cvjetne note. Za cvjetnu aromu zaslužan je mirisni geraniol koji se također pojavljuje u šipurku i gorkoj naranči. Sveukupno, ovo rezultira punom tjelesnom, smolastom, pomalo slatkom aromom s daškom paprične vrućine. Zrele, sušene borovnice bobice po ukusu i ukusu podsjećaju na malo ružičaste papričice.

Juniper je jedina crnogorična biljka koja daje začin. Njegovi plodovi “bobice” zapravo su bobice češeri, čija gornja ljuskica sa zrelošću postaje mesnata. A ovo je izuzetno dugotrajan proces: za izradu gotove bobice borovnice potrebno je oko dvije godine.

Korištenje borovnica

Bobice borovnice uglavnom se koriste suhe, ali svježe bobice ponekad se nude na tjednim tržnicama krajem ljeta. Obje se verzije razlikuju po ukusu: sušeni začin ima malo intenzivniju aromu od svježe bobice.

Kao začin tradicionalno se koriste za kuhanje kiselog kupusa i za pripremu pita, divljači ili umaka. Intenzivna aroma borovica bobica može se koristiti i za marinade, riblji fond i ragute.

Bobice borovica s klinčićima, koricom naranče i lovorovim lišćem u tavi s rastopljenim maslacem rezultiraju mirisnim maslacem od smreke u koji se mogu zarolati gotovi komadići pečenja. Juniper je također dobra kombinacija s ružmarinom i mažuranom.

Juna je također važan sastojak za pušenje mesa ili ribe. Osam do deset bobica borovica po kilogramu slanine, šunke ili ribe potiču razvoj okusa tijekom pušenja. Rafinirana noga smreke jednako je popularna i kod sušenja. U tu svrhu, zgnječene bobice dodaju se smjesi za očvršćavanje , i mješavinu soli za postupak suhog sušenja i vodenu  otopinu za vlažno sušenje.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/borovnice-2.jpg

Uparivanje hrane: kako je s crnom ribizlom s naznakom smreke? Pritisnite 1-2 bobice borovica i kuhajte kao začinjen iscjedak u ribizli ili chutneyu.

Uparivanje okusa: Bobice stabljike odlične su okuse, ali se odlično kombiniraju s kardamomom, korijanderom, kaduljom, muškatnim oraščićem i timijanom.

U dva popularna alkoholna pića bobica borovnice nije odgovorna samo za okus, već i za ime. Nazivi proizvođača i gin potječu od nizozemskog imena jeneverbes.

Podrijeklo i povijest borovnica

Juniper može živjeti nekoliko stotina godina i, ovisno o lokaciji, raste kao grm ili stablo. Bobice borovica već su se koristile kao začin u srednjem vijeku, jer su se mogle divljački sakupljati.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik