Bosiljak – Ocimum basilicum

Bosiljak je generalist među začinima. U antici se vjerovalo da je biljka “mržnja”, a danas je dio osnovne opreme svakog kuhara zbog širokog spektra moguće uporabe.

Aroma i profinjenost bosiljka

Listovi bosiljka izrazito su aromatični, budući da biljka poput majčine dušice , origana i kiselog spada u biljnu obitelj izuzetno začinjenih “cvjetova labijata”. Što više sunca dobije ovo bilje, to je više privlačan miris i okus. Bosiljak ima snažan, svjež buket čiju aromu prati lagana gorka nota i nagovještaj začinjenosti.

Bosiljak se ubire u početku svog razdoblja cvatnje u ljetnim mjesecima od lipnja, a kao drugi rez u rujnu s utovarivačima za rezanje, samohodnim strojem za branje biljaka lišća. Naknadno brzo i nježno sušenje i ribanje lišća osigurava najbolje moguće očuvanje arome.

Korištenje bosiljka

Insalata caprese, pesto i antipasti bosiljak donose tipičnu mediteransku notu jelima i stoga su neophodni, posebno u talijanskoj kuhinji. Jedva da postoje ograničenja upotrebe: osim hladnih jela, umaka, kvarkova i sira, bosiljak je pogodan i za začinjavanje toplog povrća, tjestenine i mesnih jela kao i umaka i juha. Biljka začina posebno dobro naglašava voćni okus zrele rajčice. Listovi se mogu koristiti na različite načine: bili svježi, osušeni i utrljani ili natopljeni u ulju.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/bosiljak2.jpg

Kada slijedite gurmanske savjete, bosiljak dolazi u svoje:

  • Osušeni bosiljak možete koristiti u hladnim jelima kao i za topla jela.
  • Pri grijanju treba paziti na blage temperature. Kad izgori, bosiljak ima gorak okus. Stoga je najbolje dati ga na sudu tek u posljednjih pet do deset minuta. U kombinaciji s jajima, vrhnjem, uljem za kuhanje ili sirom, začin može izdržati i veće temperature (na primjer u quiche, palačinke ili kolač).
  • Bosiljak se može izdašnije dozirati za jela od jaja, nadjev i tijesto, na primjer žličicom ili čak žlicom.
  • Može se dobro kombinirati s: cvjetnim mješavinama, vapnom, začinima muškatnog oraščića , koricom naranče, cimetom i limunovom koricom.

Ne samo da jela daju bosiljku pravi okus. Svježe lišće također čini da okus gina dolazi u svoje – na primjer u koktel Gin Basil Smash.

Aroma kuhinje za sparivanje hrane: sofisticirana, osvježavajuća kreacija salata je povrće komorača s grejpom, fino začinjeno bosiljkom. Svi sastojci imaju zajedničke komponente arome i savršeno se nadopunjuju kako bi stvorili skladan sastav.

Podrijeklo i povijest bosiljka

Iako znamo bosiljak kao sastavni dio mediteranskog biljnog svijeta, biljka izvorno ima tropske korijene: vjeruje se da je podrijetlo iz Indije i zapadne Azije. Danas se, međutim, biljka koja voli sunce, uzgaja prvenstveno u mediteranskim zemljama poput Francuske i Italije.

Kaže se da je začinska biljka krenula na dugo putovanje Europom kampanjom Aleksandra Velikog. Ovdje je bosiljak zasađen u vrtovima starog Rima. U Njemačkoj se bosiljak vjerojatno uzgajao tek od 12. stoljeća, tijekom križarskih ratova. Zahvaljujući ovoj povijesnoj rasprostranjenosti, sada postoji oko 60 različitih mirisnih sorti od dalekog istoka do orijenta do mediterana, koje se razlikuju u aromi, veličini i obliku i boji lista. Od crvenih listova sorte “Opal” do nota cimeta ili limuna, neke biljke bosiljka imaju svoje posebnosti.

Naziv je izveden s grčkog „basileus“, što u prijevodu znači „kralj“, a bosiljak je dao epitet „kraljeva biljka“. Tijekom antike, međutim, bosiljak je propao. Rimljani su smatrali da je bosiljak biljka mržnje i tvrdili su da je štetan.

Danas zeleno začinsko čudo pripada svakoj kuhinji, bilo od vlastitog biljnog vrta, lonca na prozorskom prozoru ili u praktički osušenoj verziji iz trgovine.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik