Chili – Capsicum frutescens

U malim crvenim paprikama čilija postoji klasa oštrog vatrometa, jer nijedna biljka ne sadrži tako velike količine oštrijeg kapsaicina kao jalapeños, habaneros i njihova brojna rodbina.

Aroma i profinjenost čilija

Nema čili okusa, jer ima jednako toliko okusa u preko stotina sorti: od slatkih nota karamele do začinjenih dimnih nota, do voćnih i zemljanih nijansi, sve je zastupljeno. Zajedničko im je aromatična vatra za koju je odgovoran alkaloid kapsaicin. Tvar koja pokreće osjećaj gipkosti nalazi se uglavnom u posteljici, pregradama i sjemenkama crvenih plodova.
Da biste uživali u čiliju u obliku cijelih mahuna, pahuljica ili praha, plodovi se nakon berbe moraju osušiti. Ali možete dobiti i male, svježe čili paprike od nas.

Korištenje čilija

Začin s čilijem slijedi samo jedno pravilo: pažljivo dozirati. Bez obzira jesu li pahuljice od čilija, cijele mahune ili čak čili u prahu koji dolazi pod imenom Cayenne papar – oštrina crvenih plodova je izuzetno produktivna. Rukavice za jednokratnu upotrebu treba nositi kad god je to moguće prilikom obrade sirovih čilija. Ruke se ne smiju približiti očima i sluznici jer to može izazvati opasnu iritaciju. Ruke također treba dobro oprati suhim čilijem.

Naš savjet: nakon upotrebe kratko protrljajte ulje jer je kapsaicin topljiv u mastima, a zatim jednostavno isperite ulje sapunom i vodom.

Chili je također pronađena u mnogim začinskim mješavinama, a popularna je s rodbini paprika pomiješana, dodajte voćni komponentu. Oštrica je posebno dobrodošao gost u receptima za curry. Začinjenost čilija dobro se slaže i s bosiljkom , pireom od komorača, klinčićima, đumbirom , kardamomom, češnjakom , korijanderom , kuminom, mažuranom , origanom , peršinom , timijanom , cimetom i lukom .

Pri kuhanju s čilijem:

Što je duže vrijeme kuhanja i što duže čili kuha, to je jača njegova oštrina. Dakle, ako želite samo dati čili con carne ili sin carne, mesnim, povrtnim ili ribljim jelima, juhama, umacima i umacima, džemovima, ali i riži, kukuruzu ili grahu laganu, začinjenu notu, začinite samo pred kraj kuhanja.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/chili-2.jpg

Ovako začinjenost čilijem dolazi na svoje:

  • Čili moraju biti suhi, hladni, hermetički zaštićeni od svjetlosti. Zadrži svoju aromu i do 12 mjeseci.
  • Čiliji su pogodni za hladnu i toplu kuhinju, mogu se kuhati ili koristiti kao začin.
  • Najbolje je dodati čili toplim jelima deset do 15 minuta prije kraja vremena kuhanja.
  • Hladna jela, npr. B. Namazi i namazi ili nadjev i tijesto najbolje je začiniti tako što ćete prstima uzeti prste. Dakle, imate bolji osjećaj o doziranju. To vrijedi i ako ih koristite kao ukrasni začin.
  • Usput: pahuljice od čilija dobro se slažu s neobičnim domaćim čokoladama, čokoladnim kolačima i čokoladnim desertima.

Previše začinjenosti može se ublažiti pomalo sastojcima koji sadrže mlijeko. To se primjenjuje i u slučaju da usta osjetno sagorijevaju. Voda pogoršava situaciju, jogurt, sir ili mlijeko je bolje vezati kapsaicin.

Naš savjet: Čokolada i čili pravi su par iz snova. Pogotovo kada je uključen vrući kakao. Obavezno isprobajte začinjeni preljev sa šlagom i čili pahuljicama!

Podrijeklo i povijest čilija

Kao kod paprike podrijetlo čilija je u Srednjoj i Južnoj Americi. Kada je Christopher Columbus otkrio Novi svijet 1492. godine, biljke čilija također su pobudile njegovo zanimanje. Prve izbojke koje je donio u Europu uzgajali su u španjolskim samostanskim vrtovima i koristili za lijekove. U 16. stoljeću čili su posađeni kao ukrasne biljke u kraljevskim vrtovima zbog svojih lijepih, ljubičastih plodova. Prošlo je nekoliko godina prije nego što je čili začinio svoj put u europskim kuhinjama. Godine 1912. farmakolog Wilbur Scoville razvio je Scoville ljestvicu po njemu kako bi procijenio vrućinu čilija. Do danas su svi čili razvrstani prema ovome. Obična slatka paprika dobiva nulu na ovoj ljestvici, kajenski papar 30 000. Habanero čiliji mogu doseći i do 350.000 Scoville-a.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik