Cimet – Cinnamomum

Stup cimeta nalik je nagovještaju Orijenta. Miris od 1.001 noći ne inspirira samo osjetila, već i srdačnu i slatku kuhinju.

Aroma i profinjenost cimeta

Ugodno topao miris okružuje dvije vrste cejlonskog cimeta i cassia cimeta. Blagi cejlonski cimet miriše malo suptilnije i inspirira se slatkim i začinjenim buketom. Nježni tragovi klinčića i mirisa začinjavaju njegov okus. Cassia cimet ističe se zbog znatno moćnije arome: ima fini trnovit i gotovo papren izgled.

Različiti profili ukusa također se odražavaju na botaniku. Oba stabla cimeta potječu iz porodice lovora i imaju slično lišće, ali različite kore stabala iz kojih se dobiva cimet. Kora stabljike cimeta cassia postaje deblja od fine, porozne kore cejlonskog cimeta.

Za žetvu se sakupljaju tanke grane stabala cimeta i uklanja se vanjska kora. U sljedećem koraku se unutarnja kora mora pažljivo oguliti – to je stvarni začin. Kora se suši na otvorenom, prvo u hladu, a kasnije na suncu kako bi izbjelila. Sušenje također stvara tipičan oblik štapića cimeta: teoretski se obje vrste štapića cimeta mogu valjati na jednoj ili obje strane. Razlika je u tome što se cejlonski štapići cimeta sastoje od više lisnatih slojeva cimeta, a štapići cimeta Cassia obično se sastoje od čvrstog sloja.

Korištenje cimeta

Rižin puding s cimetom i šećerom, puding od zdroba, slatke palačinke i palačinke – tako je ukusan puder u prahu okusio u našem djetinjstvu. Spektar popularnih začina kreće se od slatkih peciva i slastica do začinjenih jela. Naročito u marokanskom području cimet se cijeni kao aromatičan dodatak mesnim jelima kao što je tradicionalni tagine s janjetinom i suhim voćem. Uz cijelu koru može se aromatizirati čaj, punč, kompoti, džemovi ili crveni kupus. Prah se, s druge strane, može naći u mnogim receptima za kremu od cimeta, jogurta i brojne kreacije kolača. Njegova zagrijavajuća aroma vidljiva je i u indijskom čaju ili začinjenom čaju od cimeta i đumbira .

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/cimet-2.jpg

Uparivanje hrane: Budući da se aromatične tvari cimeta najbolje otapaju u masti, idealna je kombinacija s mlijekom, maslacem ili sirom. Ribani sir ima divan okus pomiješan sa prstohvatom cimeta.

Ovako aroma cimeta dolazi u svoje
  • Cjelokupne štapiće cimeta cassia cimet lako je slomiti na komade i kuhati. Zatim ih treba ukloniti prije posluživanja.
  • Cimet u prahu treba dodati samo na kraju kuhanja, jer se u protivnom može stvoriti lagana gorka nota.

Cimet je idealan za začinjavanje toplih napitaka. U chai čajevima i punđi jabuka, začin je poznat kao popularan sastojak, ali prstohvat njega sjajno je i u crnoj kavi.

Podrijeklo i povijest cimeta

Upotreba cimeta kao začina seže tisućama godina – tropsko stablo jedan je od najstarijih začina na svijetu. Kora cimetovske kasije na jugu Kine trguje se već tisućljećima. Cimet se spominje i rano u Bibliji, gdje je Mojsije trebao koristiti Božji začin da napravi ulje za pomazanje. Hipokrat, poznati liječnik rimske antike, pohvalio je ljekovita svojstva cimeta. Ukratko: cimet je oduvijek imao veliku ulogu kao začin, lijek, parfem i kao tamjan.

Trgovački put zaželjenog začina kretao se preko Crvenog mora do Aleksandrije. Trgovci su ispričali avanturističke priče i prikrili podrijetlo cimeta kako ne bi ugrozili njihov posao: Na primjer, biljke cimeta ukradene su iz gnijezda „cimetovih ptica“ ili navodno lovljene velikim mrežama s izvora Nila.

Cimet je u srednju Europu vjerojatno stigao preko rimskih legionara – i dugo je bio rezerviran samo za bogate. Anegdota o augsburškom trgovcu Antonu Fuggeru, za kojeg se govori da je spalio mjenice cara Karla V ispred sebe u vatri napravljenoj od dragocjenih štapića cimeta kako bi demonstrirao njegovo bogatstvo, simbolizira vrijednost začina. Uslijedili su brojni sukobi oko kolonije cejlonskog cimeta. Tek nakon što su se Nizozemci 1796. godine morali odreći svoje kolonijalne vlasti nad Cejlonom Englezima, uzgajali su cimet na Javi i tako srušili monopol.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik