Curry

Naziv curry dolazi od južnoindijske riječi za juhu ili umak: Kari. Smjesa začina, kojih postoji bezbroj različitih varijanti, može učiniti puno više od začinjenih juha. Curry je prekrasan čajnik, izvor topline i tradicija u jednom.

Aroma i profinjenost curry-a

Curry nije isto što i curry. U Njemačkoj to znači smjesa žute začine, u Indiji se odnosi na jelo. Smjese začina tamo se nazivaju “masala”. Aroma mješavine začina obiteljska je stvar u Indiji. Recept začina tradicionalno se prenosi s generacije na generaciju. Gotovo svaka obitelj ima svoj recept Masala s različitim sastojcima. Može sadržavati do 36 začina. Popularni sastojci uključuju kurkumu , češnjak , korijander , đumbir , luk, anis, fenugreek, papriku , čili , zvjezdasti anis, klinčić i miris.

Tajlandski curry nudi se u obliku praha, a često i u obliku paste. Te su paste često oštrije od praha i moraju se čuvati u hladnjaku kad se jednom otvore. U tajlandskoj kuhinji, mješavini se često dodaju aromatični sastojci poput komorača ili limunske trave. Često se dodaje curry list, osušeni list stabla curryja s cvjetnom, blago slatkom, zeljastom aromom.

Pored esencijalnih ulja, različito bilje i začini sadrže i začinjene, taninske i gorke tvari koje oblikuju aromu i osiguravaju različite stupnjeve topline. Postoje mješavine žutog curryja, ali postoje i crvene ili zelenkaste kompozicije. Smjese za europsko nepce imaju voćne, slatke i dobro uravnotežene.

Korištenje curry-a

Satay skewers, Garam Masala, Pileći Makhan, Murgh Madras – nazivi recepata zvuče tajanstveno koliko i ukusni. Najvažniji sastojak nesumnjivo je prava začina smjesa koja jelima daje jedinstvenu aromu. Začinjenost ne ide dobro uz Kari (juhe i umaci koji su mu dali ime), već i s širokim rasponom mesnih i ribljih jela, marinadama, mljevenim pripravcima, umacima od rajčica i juhama, povrćem svih vrsta, rižom, jelima iz azijskog wok-a i svim ljutim jelima Hrana pripremljena s kokosovim mlijekom. Uz to, curry začini šire i usitnjuju, a ujedno im daju i svoju tipičnu žutu boju, koja dolazi od kurkume .

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/curry-2.jpg

Naš savjet:
Kada započne sezona roštiljanja, potrebni su topli umaci. Curry se pokazao izvrsnim last-minute začinom, jer začinjena smjesa pretvara, na primjer, obični jogurt ili kečap sa samo prstohvatom u san azijsko-indijskog umaka.

Naš savjet za gurmane
  • Curry prah treba čuvati na hladnom, suhom, hermetičkom i zaštićenom od svjetlosti. Svoju svježu aromu zadržava i do šest mjeseci.
  • Curry prah obično se dozira izdašnije (jedinica: žličica).

Ako želite aromatizirati umake, ragu, gulaše ili curry jela, najbolje je promiješati malo curry praha u toploj tekućini, a zatim ga dati jelu. Na ovaj način se ne formiraju grudice, a curry prah ravnomjerno je raspoređen u umaku.

Hrana uparivanje
Aroma Kuhinja: crtica egzotike spokojan? Zatim, nakon kuhanja, mrkvu umutite u malo otopljenog maslaca ili ulja za kuhanje uz dodatak prstohvata curryja u prahu. Jer masnoća je savršen pojačivač začinskih nota.

Podrijeklo i povijest curry-a

Masale u Indiji imaju dugu tradiciju kao mješavina začina za brojne varijacije klasičnog Karija, začinjenog umaka koji se priprema za meso, ribu ili povrće. Kad su Englezi proglasili Indiju kolonijom u 19. stoljeću, postali su svjesni ukusnih jela. Kari je postala curry. Ovako je začinska smjesa došla u Europu – iako u jasno razmaženoj varijanti. Englezi su bili preplavljeni bezbroj oštrih masala i preferirali su blagu izmjenu. Danas slatki dodaci poput marelica, ananasa i banana svjedoče o svestranosti jela od currya.

Tradicija Masala širila se iz Indije u sve orijentalne zemlje. Danas u cijeloj arapskoj regiji možete pronaći mješavine začina u kojima se kuhaju meso, povrće, voće ili orasi. Vruće mješavine Malezije i Tajlanda uživaju u kulinarskoj reputaciji. “Curry grije dušu”, kaže Tajlanđanin.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik