Cvjetovi lavande – Lavandula angustifolia

Iako su cvjetovi lavande omiljeni začin za pripremu francuske, talijanske i španjolske kuhinje, u ovoj je zemlji lavanda više povezana sa sapunom, parfemom ili mirisnim jastucima. Ali tipični mediteranski začin također ovdje dobiva sve veći interes. Jer bilo da se radi o desertu ili srdačnom jelu – cvjetovi lavande donose prave poslastice nepcu svojom začinjenom, gorkom aromom.

Aroma i profinjenost cvjetova lavande

Stojeći usred polja lavande koja cvjeta između kraja svibnja i sredine rujna, u vašem nosu se uzdigao svježi, cvjetni i začinski miris labijata. Okus cvjetova lavande je pomalo gorak i gorak i podsjeća na ružmarin – zbog čega ih teoretski može zamijeniti u jelima.

Lavanda nije isto što i lavanda jer postoje različite sorte s varijacijama aroma (vidi dolje). Intenzitet arome također ovisi o stanju obrade: Na primjer, sušeni, mljeveni cvjetovi, puno su intenzivniji od svježih, jer se ovdje oslobađa više esencijalnih ulja. Cvjetovi lavande također se suše kao pupoljci jer je sadržaj ulja tada još koncentriraniji. Pravilo najvažnije za cvjetove lavande: žlica suhih cvjetova lavande otvara toliko arome koliko je tri puta veća od svježeg cvijeća.

Najčešće se prava lavanda nađe u kuhinji. Njegova svježa, gorka aroma također podsjeća na ružmarin, ali i na vaniliju, kamfor i bergamot. Upravo aromatičnost cvijeta lavande čini prije svega interakcijom cvjetnog mirisa i pikantnog okusa tako uzbudljivim za eksperimentalne kuhare. 

Rod biljaka lavande sastoji se od više od 30 različitih vrsta lavande. Različiti cvjetovi lavande imaju i pojedinačne arome. Ovako je provansalska lavanda okusa prilično slatka i gorka, dok prava lavanda ima blag i pomalo gorak okus. Obično se koristi kao kuhinjski začin. Tu je i blaga, ali krasna lavanda od vune , koja se može koristiti u desertima, i tavrana lavanda poput kamfora , koja nije pogodna za konzumaciju.

Korištenje cvjetova lavande

Cvjetovi lavande izuzetan su začin srdačnim i srdačnim jelima – ali i slatkišima. Međutim, ovdje vrijedi sljedeće: manje je više. Aroma lavande je vrlo intenzivna i brzo dominira nad drugim okusima. Dakle, ako želite izbjeći da hrana postane parfemska i pregruba, cvjetajnije dozirajte cvjetove lavande. Nekoliko cvjetova dovoljno je za snažnu, začinjenu aromu lavande.Ljubičaste (rijetko bijele) cvjetove možete posipati u svježem ili osušenom obliku neposredno prije posluživanja preko kuhanih ili salata. Osušeni cvjetovi također se mogu umiješati u tijesto za kolače (npr. Spužvasti kolač) za ukusni kolač od lavande. Osim toga, cvjetovi lavande mogu se preraditi i u sol lavande, šećer lavande, lavandin ocat, vodu lavande ili ulje lavande.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/lavanda-2.jpg

Naš savjet: Šećer je prikladan kao nosilac arome za okus cvjetova lavande. To se zatim može dalje obrađivati ​​ovisno o receptu – npr. B. u kolačima, pecivima ili desertima poput pudinga i čokoladnog musa. Za domaći šećer od lavande zgnječite žlicu suhog cvijeća s malo šećera u mort. Sada dodajte još šećera (oko 100 grama ukupno) i zatim sipajte u nepropusnu čašu. Prije prve upotrebe, šećer lavande trebao bi mirovati nekoliko tjedana kako bi miris cvijeta lavande mogao u potpunosti apsorbirati šećer.

Ovako aroma cvjetova lavande dolazi u svoje
  • Fino sjeckani cvjetovi lavande mogu se izvrsno upotrijebiti za preljeve za salatu ili zares.
  • Baš poput ružmarina, cvjetovi lavande odlično se slažu s jelima od krumpira i povrćem s roštilja ili kuhanim povrćem.
  • Mesna i riblja jela daju zaobljenu aromu pikantnom upornošću cvjetova lavande – posebno pečenih janjećih i janjećih kotleta. Lavanda djeluje osobito dobro uz jela od mesa i ribe ako se koristi zajedno s timijanom i ružmarinom.
  • Juhe i račići također imaju koristi od cvjetova lavande koji se također kuhaju.
  • Cvjetovi lavande odlično izgledaju u slatkim i krem ​​jelima, pecivima i desertima – ali i u marinadama i umacima.
  • Cvjetovi lavande također su prikladni za ukrašavanje. Njihova ljubičasta boja i njihov slatki cvjetni miris daju svakom jelu malo dodatnog dodatka.

Aroma kuhinja: Kandirani cvjetovi lavande pročišćeni su prilog za sir ili divlju perad. Skuhajte smjesu od 80 mililitara vode i 100 grama šećera sa sirupom. Umočite cvjetove u ohlađeni sirup i ostavite ih da se suše nekoliko dana.

Podrijeklo i povijest cvjetova lavande

Mediteranska začinska biljka ima svoje podrijetlo u primorskim regijama mediteranske regije. Polazeći od zapadne Europe, aromatična biljka širila se uglavnom od 15. stoljeća u proizvodnji parfema i sapuna.

U međuvremenu se lavanda može pronaći svugdje u južnoj Europi (npr. Grčka, južna Francuska, Italija), dijelom i u Njemačkoj. Velika polja lavande francuske Provence popularno su odredište za putovanja. Ostala područja uzgoja su Engleska, Maroko i SAD.

Osim kadulje, timijana, ružmarina, origana i kiselog luka, lavanda je često dio mješavine začina “Herbes de Provence” (biljke Provence), koja je posebno pogodna za mediteranska jela. U Njemačkoj se često dodaje mješavini aromatičnog bilja. 

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik