Kadulja – Salvia officinalis

Kadulja se od davnina koristi kao ljekovita i aromatična biljka. I danas su srebrno-sivo-zeleni, izduženi listovi visine do 80 cm visokog grmlja popularna začin – posebno u mediteranskoj kuhinji. U svijetu su poznate brojne jestive vrste labijata, ali u kuhinji se uglavnom koristi takozvana prava kadulja.

Aroma i profinjenost kadulje

Listovi kadulje – uz mnoga druga popularna imena koja se nazivaju i “zubni list” ili “Schmale Sophie” – ukus su strogog, začinski-gorkog, kamfornog i pomalo smolastog u osušenom obliku. Miris je snažan i jednako aromatičan. Činjenica da kadulja ima tako intenzivan okus i miris uglavnom dolazi zbog obilnog eteričnog ulja. Uživanje u kadulji stvara krzno u obliku usta – tehnički izraz za to je “adstrigentno”.

Listovi kadulje su duguljasti do jajolika i imaju srebrnastu dlaku na vrhu i na dnu. Najbolje vrijeme branja je prije cvatnje, koje traje od svibnja do sredine srpnja. Jednom kad su bijeli ili plavo-ljubičasti cvjetovi tamo, lišće gubi dosta svoje arome. Dobro je znati: Mladi listovi imaju mnogo blažu aromu od starijih.

Korištenje kadulje

Kadulja je idealna za začin jela od mesa, ribe i povrća. Pržena u masnoći, njegova intenzivna aroma najbolje se razvija. Uporaba je ekonomična, jačinu sna kadulje ne smijemo podcijeniti. Kao primjer: Jedan list je dovoljan za krišku saltimboke. Ovaj talijanski specijalitet, koji se sastoji od teleće šnicle i sušene šunke na zraku, ujedno je i najpoznatiji recept za kadulju. Listovi kadulje mogu se koristiti i kao nadjev od peradi, u juhama, pa čak i u slanim kolačima. Ovisno o receptu, koriste se cjeloviti ili isjeckani, svježi ili (smrznuti) sušeni listovi. Cvjetovi kadulje mogu se koristiti kao ukras – oni su i jestivi.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/kadulja-2.jpg

Za gurmane: dalmatinska kadulja
Postoje brojne vrste kadulje. Neki od njih – nazvani po svojoj aromi – nazivaju se: limeta kadulja, kadulja ananasa, kadulja guava, kadulja muskatel, kadulja breskve, kadulja dinje meda i kadulja marcipan. Tu je i peruanski kadulja, koja ima aromu eukaliptusa. Dalmatinska kadulja s velikim lišćem gurmanska je sorta među vrstama kadulje, jer je poznata po vrlo finoj i svježoj noti.

Ovako aroma kadulje dolazi u svoje
  • Začin popularan u talijanskoj kuhinji odlično se slaže s jelima od mesnih jela poput solimboke, pečenog janjetine ili svinjetine, jelima od jetre ili na roštilju s mesom na žaru.
  • Kadulja se odlično slaže s jelima od povrća.
  • Začinjeni listovi posebno se dobro slažu s češnjakom i lukom – osim toga, sušena i mljevena kadulja također se često miješa s peradom i timijanom.
  • Riblja jela također imaju koristi od kadulje i matičnjaka.
  • Kadulja se dobro slaže s marinadama s roštilja ili kao sastojak bezalkoholnih pića (limunade) ili priloga poput polente.
  • Savjet za spremanje svježih listova: premažite uljem, stavite između aluminijske folije i zamrznite.

Naš savjet: maštovita tjestenina s maslacem kadulje? Da biste to učinili, zagrijte maslac u tavi i dodajte svježe lišće kadulje. Zagrijte i prokuvajte dok lišće ne postane hrskavo. Aromatizirani maslac također se odlično slaže s njokama.

Podrijeklo i povijest kadulje

Kadulja se od davnina koristi kao ljekovita biljka. Labijat potječe iz Sredozemlja. Stari Grci i Rimljani bili su uvjereni da mudrac može produljiti život. Otuda i njegovo ime: Potječe od latinskog “salvare” (njemački za liječenje) i latinskog “salvus” (njemački za cjelovite, zdrave, zdrave, neoštećene).

Brojne su druge priče vezane uz ljekovitu i začinsku biljku. Na primjer, korišten je kao dio takozvanog “octa štetočina” u velikoj epidemiji kuge u Toulouseu (1630.) kao zaštita od infekcije. Za poznatu londonsku primalje Jane Sharp i Hipokrata kažu da preporučuju kadulju za razne fizičke bolesti.

Navodno se poseban običaj iz Engleske također vrtio oko ljekovite i začinske biljke: ovdje se, kao što je to slučaj u Francuskoj, vjerovalo da je kadulja hrana bogova koja vas može učiniti besmrtnima. Ako bi mlada žena u ponoć na Badnjak pokupila dvanaest listova kadulje, a da na bilo koji način ne ošteti ostatak biljke, na mjesečini bi se pojavila sjena njenog budućeg muža.

Tek se u kasnom srednjem vijeku kadulja koristila kao začin u kuhinji. Kadulja je u Njemačkoj postala dio Karlmagneovog Pravilnika o Landgartenu i zato se, između ostalog, uzgajala u samostanskim vrtovima. Danas se kadulja uzgaja u mnogim zemljama, primjerice u južnoj Francuskoj ili Mađarskoj.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik