Kajenska paprika – Capsicum frutescens

Cayenne papar dobio je svoj nadimak Đavoli papar jer je jedan od najtoplijih začina na svijetu i osigurava vatrenu aromu u kuhinji.

Aroma i profinjenost kajenske paprike

Čak i ako je kajenski biber povezan s paprikom – potreban je oprez kada je začinjen. Za razliku od voćne arome mahuna, mali su crveni čiliji, od kojeg se dobiva kajenska paprika, mnogo oštrija. Ova oštrina uz blagu dimnu notu je i glavna karakteristika narančasto-crvenog praha. Razlog ozbiljnosti leži u sadržaju kapsaicina u biljkama capsicum i od kojih čili ima znatno više od začinjenih paprika. Ne samo paprika i čili imaju različit sadržaj kapsaicina, već i različite vrste čilija među sobom. Ovaj alkaloid jamči vatrenu aromu i može se čak izmjeriti: farmakolog Wilbur Scoville dodijelio je 30 000 jedinica Scoville kajenskom papriku na njegovoj žarišnoj ljestvici. Za usporedbu: Naše domaće slatke paprike čine samo nulu. Usput, danas se Scoville jedinice mogu pravilno mjeriti u laboratoriju.

Da bi se dobila kajenska paprika, istoimene paprike čilija skupljaju se, suše i prerađuju u sitni prah.

Korištenje kajenske paprike

Chili con carne, vražja gula ili umak Sambal Oelek. Recepte s kajenskom paprikom čitajte kao tko je tko začinjenih jela. Nije ni čudo, jer je vražja paprika najbolji izbor kada su u pitanju začinjene stvari. Njegova vatrena oštrina najizraženija je u vezi s mesom i orasima. Španjolci, Portugalci i Južnoamerikanci vole kajensku papriku u juhama i umacima, vruće marinade za jela s roštilja, salsu i žestoke ragute. Gurmani također psuju slatku i začinjenu kombinaciju s čokoladom.

Previše začinjenosti može se ublažiti donekle masnim mliječnim proizvodima. To se također primjenjuje u slučaju da usta osjetno sagorijevaju nakon previše kajenske paprike. Voda pogoršava situaciju, jogurt, sir ili mlijeko je bolje vezati kapsaicin.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/kajenska-paprika-2.jpg

Ovako začinjenost kajenske paprike ulazi u svoje:

  • Cayenne paprika može se kombinirati sa svim vrstama začina, budući da je “samo” odgovorna za začinjenost.
  • Ako začinjenost dolazi previše, jogurt, sir, mlijeko ili kokosovo mlijeko omekšaju okus jela – usput, oni su ujedno i savršena prva pomoć za spaljivanje usta.

Naš savjet:
Cayenne papar idealan je sastojak voćnog i vatrenog energetskog napitka. Pire dodajte prstohvat kajenske paprike s oko 50 g svježeg đumbira, dvije žličice kurkume i sok limuna, dodajte hladnu vodu i zasladite medom ili agavinim sirupom po želji.

Podrijeklo i povijest kajenske paprike

Sorta čilija, koja se prerađuje u kajenski biber, izvorno dolazi iz Latinske Amerike i uopće nije paprika, već se sastoji od sušene i sitno mljevene čili paprike. Nalazi u pretpovijesnim grobnicama u Peruu dokazuju da je već 7000. pr Chr. Je pokušao uzgajati primalan oblik biljke. Međutim, zašto se zove kajenska paprika, misterija je koja se ne može do kraja razjasniti: davatelj imena očito je lučki grad Cayenne u Francuskoj Gvajani – koji je, iako ne kao istaknuti izvozni luk za začin, poznat i poznat po svojoj kaznenoj koloniji na Đavolskim otocima koji pripadaju kajenskom paparu bilo.

S koloniziranjem Južne Amerike u 15. stoljeću, „španjolski papar“ postao je poznat u Južnoj Europi: Španjolski osvajači koristili su mljevene mahune kao zamjenu za crni papar i vratili ga kući. Ubrzo je “papar” bio poznat u svim većim gradovima u Europi, a posebno je popularan u Engleskoj, jer se mogao koristiti za aromatiziranje jela poznatih iz britanske krunske kolonije Indije.

Kajenski biber poznat je danas u gotovo svakoj kuhinji na svijetu. Bilo da se radi o Kini, Indoneziji, Indiji, Europi ili, naravno, Južnoj Americi: začin dolazi iz svega što je vruće.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik