Klinčić – Syzygium aromaticum

Klinčići, koji se nazivaju i klinčići, pripadaju obitelji mirta. Začinjeni cvjetni pupoljci potječu od stabla karanfila više od deset metara i nemaju nikakve veze s karanfilima, koji dodaju mrlju boje u buket. Vrtni cvijet nazvan je karanfil, jer odiše mirisom sličnim cvjetovima stabla klinčića.

Aroma i profinjenost klinčića

Klinčići imaju vrlo intenzivnu aromu i miris. To je uglavnom zbog činjenice da je udio esencijalnog ulja visok (između 15 i 20 posto). Esencijalna ulja odlični su nositelji okusa – esencijalno ulje klinčića sadrži uglavnom eugenol koji se nalazi i u cassia cimetu, a koristi se za dobivanje vanilin-a, aromatiziranog po prirodi.

Slučajni zalogaj na klinču ostavlja više dojmova. S jedne strane, eugenol ima blago anestetički učinak, zbog čega su se klinčići u prošlosti često koristili za liječenje zubobolje. A tu je i gorući do vrući i pomalo slatki okus.

Zeleno-žućkasti pupoljci se skupljaju dok su još zatvoreni. Biraju se ručno, lijepe se palicama ili se povlače sa stabla u cijelim nakupinama kuka. Stabljike i lišće uklanjaju se i ručno (ili strojno). Karanfili se zatim suše ili na vatri ili na suncu. Ovako dobivaju svoju tipičnu smeđastu boju.

Korištenje klinčića

Klinčići se mogu koristiti u kuhinji u cjelini, ali i u obliku tla. U juhama se kuhaju nemasni i uklanjaju se na kraju vremena kuhanja. Na primjer, mljeveni klinčići nalaze se na popisu sastojaka za medenjake ili indijsku curry. Zbog njihove intenzivne arome, treba ih dozirati rijetko.

Jedan oblik pripreme pokazao se posebno koristan za klinčić, tako da ga je lakše izvaditi: kuhajte luk s papričicama kao aromatično sredstvo, na primjer, crveni kupus ili kiseli kupus i izvadite ga prije posluživanja. Naravno, luk se ne uklapa s vinom ili gaziranim vinom – ovdje se mogu narezati komadići naranče ili limuna.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/klincic-2.jpg

Zašto se klinčići nazivaju “klinčići”?

Vrlo jednostavno: njihov oblik podsjeća na male nokte – da tako kažemo “mali nokti”. Ova riječ dolazi od srednje-njemačkog „negelkîn“ ili srednje-njemački „negelken“ – iz ovog je današnjeg naziva „Nelke“. U švicarskom njemačkom jeziku klinčić se još naziva “Nägeli”. Usput, klinčić je također bio simbol Muke Kristove još od srednjeg vijeka.

Ovako aroma klinčića dolazi u svoje
  • Marinade, umaci, zalihe i juhe pobjeđuju kuhanjem cijelih klinčića.
  • Klinčići se vole nalaziti na popisu sastojaka za kobasice, divljač, svinjetinu i umaci, koprivu svinjetine i jela od ribe.
  • Božićni kolači poput medenjaka i špekula nezamislivi su bez klinčića.
  • Cijeli klinčići daju crvenom kupusu, kiselom kupusu i irskom gulašu posebno začinjenu aromu ako se kuhaju cijele i izvade se prije posluživanja.
  • Slastice, džemovi i kompoti također imaju koristi od arome klinčića.
  • Klinčići u guljenom vinu, punč i Feuerzangenbowle tradicionalno pripadaju.

  Naš savjet: može
  li se karanfil još koristiti? Ova dva ispitivanja pomažu!

  Test 1: Pritisnite nokat uz stabljiku klinčića. Ako odmah izluči malo esencijalnog ulja, ono je i dalje intenzivno u okusu.

  2. test: takozvani “test plivanja” provodi se na sljedeći način: klinčiće stavite u malu zdjelu s vodom. Ako potonu ili plivaju naopako u vodi, to znači da ima još puno ulja i klinčići su aromatični. Inače lebde vodoravno na vodenoj površini.

Klinčići se savršeno uklapaju u anis, cassia cimet, bosiljak, korijander, macis (mace), muškatni oraščić, ružmarin, žalfiju, timijan i limunsku travu.

Podrijeklo i povijest klinčića

Klinčić izvorno dolazi s indonezijskih Moluških otoka. Ipak, začin je bio poznat i Kinezima i Indijancima u pretkršćansko vrijeme. Klinčići su postali popularniji u Europi još od vremena križarskih ratova. Portugalci su osvojili otoke začina, a zatim i Nizozemci koji su uspostavili monopol u trgovini klinčićima. Tek kada se to slomilo krajem 18. stoljeća, stabla klinčića uzgajala su se i u drugim zemljama.

Stabla karanfila sada se uzgajaju širom svijeta – ali glavni dobavljači klinčića su otoci arhipelaga Zanzibar koji pripadaju Tanzaniji, Madagaskaru, Brazilu, Zanzibaru, Maleziji i Komori u Indijskom oceanu.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik