Komorač – Foeniculum vulgare var. Dulce

Fennel, biljna vrsta iz roda umbellifera, ima nekoliko podvrsta. I povrće i začin biljka komorač su rasprostranjeni. Fennel je neizostavan dio indijske kuhinje, a odlično se slaže s mediteranskim kuharskim kreacijama.

Aroma i profinjenost komorača

Bijeli gomolj koromača povrća s aromom finog anisa uglavnom se koristi kao povrće. Kao začin koriste se zeleni plodovi (koji se nazivaju i sjemenke komorača) začinskog komorača.

Okus komorača nije za svakoga – obožava ga ili bodri.

Ako je volite, tada začin koromač zadivljuje svojom slatkom, začinjenom aromom anisa, koja je uglavnom zaslužna za esencijalno ulje koje sadrži. Dominantni sastojak esencijalnog ulja je anetola koja je odgovorna za okus anisa i fenchone koji daje pomalo gorku notu.

Postoje tri podvrste komorača, od kojih svaka ima različitu upotrebu:

  • Začin koromač (također slatki komorač) – s blagom slatkom aromom anisa koji se koristi kao začin
  • Bitterfenchel (također divlji koromač) – s gorkim, gorućim okusom
  • Povrće koromača (također gomolj ili rijetki luk komorač ) – koji tvori bijeli gomolj, koji se prerađuje kao povrće (lišće se ovdje može koristiti i za začinjenje)

Pored sjemenki, kao začin mogu se koristiti i gomolj i lišće sorti komorača, slatko-aromatični pelud komorača sa začina i gorki komorač. Proizvodnja je prilično zamorna jer sitne cvjetne glavice biljke moraju biti obrađene, dostupne su i samo u malim količinama, a točan stupanj zrelosti cvijeta igra važnu ulogu. Polen koromača posebno je popularan zbog aroma koromača, limuna i bora. Male žute mrvice imaju intenzivan okus, a poznate su i kao “začin anđela”.

Korištenje komorača

Povrće komorača može se jesti sirovo ili kuhano. Osušeni plodovi začinjenog komorača često se koriste kao začin u kruhu, na primjer, kako bi se raži kruh dao posebna nota. Ali također u svinjetini, kobasicama, kreacijama peciva, curryju ili juhama, plodovi pružaju izvrsnu aromu.

Fino nasjeckani mladi izdanci začina koromač mogu se koristiti za začinjavanje juha, salata, majoneza kao i mesnih i ribljih jela – međutim, zbog snažne arome, komorač se treba koristiti samo rijetko.

Krumpir od povrća od komorača prikladan je i u sirovom, nasjeckanom ili mljevenom obliku za salate – s druge strane kuhani kao dodatak povrću mesnim ili ribljim jelima ili kao sastojak u tavama od povrća.

Prilikom obrade gomolja postupite na sljedeći način: Temeljito operite gomolj, odrežite korijenje i skraćite stabljike. Ovisno o receptu, gomolj se sada reže, reže, reže, na kockice ili se prerađuje u cjelini.

Gorki komorač igra veliku ulogu u talijanskoj kuhinji i koristi se za najrazličitija jela – osim svake vrste jela od povrća, na primjer, umaka za tjesteninu, juhe, gulaše, riblje ili gljive juhe i rižoto.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/komorac-2.jpg

Uparivanje okusa: Začin koromača skladno nadopunjuje okus anisom, bučicom, kravljem, češnjakom, kuminom, cvjetovima lavande, muškatnim oraščićem, origanom, ružmarinom, peršunom, kaduljom i timijanom.

Ovako aroma komorača dolazi u svoje
  • Riba i začin koromač su nenadmašan tim. Ako se brancin ili crveni brancin pali na osušenim granama komorača, svaki gurman oduševljen je.
  • Anetola dobivena iz začina koromača pruža neusporedivu aromu u alkoholnim pićima poput likera poput sambuke, apsinta ili pasteta.
  • Umaci, jela od mljevenog mesa, mješavine začina, zdjelice povrća – komorač od povrća može se koristiti na više načina i daje posebne okuse.
  • Kao začin kruhu i u pecivima, plodovi komorača su sastojak koji poznavatelji cijene.

Naš savjet: Ako želite probati komorač, možete započeti s umakom od tjestenine. Luk povrća od komorača jednostavno se nareže na sitne trakice i doda u kipući umak. Zbog prugastog oblika, jaka aroma koromača ne dolazi do izražaja.

Podrijeklo i povijest komorača

Fennel potječe iz Sredozemlja i Bliskog Istoka, a tamo se i danas uzgaja. Ostala područja uzgoja umjerena su područja u Europi, Aziji, Africi i Južnoj Americi.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik