Kopar – Anethum graveolens

“Kopar je poput svježeg povjetarca”, jednom je rekao kuhar, precizno sumirajući aromatični okus klasičnog kuhinjskog kopra.

Aroma i profinjenost kopra

Okus savjeta od kopra jedinstven je jer nijedan drugi začin ne uspijeva kombinirati osvježavajući buket limuna s nježnim, slatkim notama anisa i istovremeno začinjenom aromom.

Miris umbelifera, koji može doseći i preko metar visine, daje predviđanje aromatičnog okusa kopra. Za vrhove suhih kopra vrh, posebno tanki listovi biljaka beru se malo prije početka cvatnje. Nakon nježnog sušenja mogu se koristiti poput svježeg kopra. Ali ostali dijelovi biljke također se koriste u kuhinji. Zbog arome slične kuminu, plodovi kopra popularni su začin kruha. Međutim, žuti cvjetni kišobrani često se koriste za kiselo ukiseljeno povrće.

Korištenje kopra

Savjeti od koprive sastojak su zahtjevnih purista jer poput svih drugih začina uspijevaju distribuirati aromatični začin koji ne zahtijeva velike dodatke. Ovdje ima malo soli, malo papra – sjajna kulinarska pozornica, međutim, pripada samoj bilji od kopra. To najbolje pokazuje klasični umak od kopra, u kojem su se kuhala jaja, krumpir, kuhana slatkovodna i morska riba, zelena jegulja, rakovi, rakovi, jastog. , Rakovi, govedina i janjetina, pečena svinjetina, svinjska rebra, hrskave pržene mesne okruglice ili mljevene mesne okruglice.Vrhovi sušenog kopra idealni su i za miješanje s sirom ili kremastim maslacem i za pročišćavanje kriške tosta kao namaza. Zelena salata i sve vrste preljeva dobivaju novi, svježi karakter biljke kopra. Plodovi kopra bitni su sastojci posebno za kiselo povrće poput krastavaca, octa, kiselog kupusa, senfa od senfa ili kao sastojak biljnog octa. Odatle dolazi i nadimak “biljka krastavca”.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/kopar-2.jpg

Kopar se može uživati ​​i kao piće. Plodove su monasi već ubirali u samostanskim vrtovima i sipali kao nježne čajeve.

Najbolji način za razvijanje arome umbelifera:
  • Svježa biljka kopra ostaje dan ili dva u čaši s hladnom vodom.
  • Vrhovi sušenog kopra osjetljivi su na toplinu, pa začin treba dodati tek nakon kuhanja.

Savjeti koprive za sparivanje okusa posebno se dobro uklapaju s sjemenkama pekmeza, hrena, peršina, mirisa i senfa. Postavljaju svježi kontrast teškim aromama luka i luka te se mogu izvrsno kombinirati u umacima, preljevima, umacima i marinadama.

Uparivanje hrane
Kulinarski osjećaj je lubenica pročišćena vrhovima kopra. Blage i svježe note biljke koprive savršeno podvlače slatki i voćni okus dinje.

Podrijeklo i povijest kopra

Kišobran, koji je između ostalog povezan s komorom, ima svoje porijeklo iz Indije, Bliskog Istoka i mediteranske regije. No aromatična biljka bila je već raširena u drevnom Egiptu. A Rimljani su ga koristili kao začinjenu sol i za salatu. Međutim, blizina kopra i praznovjerja manje je poznata. U našim je zemljopisnim širinama kopar bio skriven u prstima mladenke. Zajedno s tiho mrmljajući glavom: “Ja imam senf i kopar, moj muž mora raditi što želim”, ovo bi trebalo iskoristiti za smišljanje tijeka braka. Isto je bilo i s okrivljenicima koji su se morali pojaviti pred sucem.

Također je bila raširena pretpostavka da bi Dill trebao otjerati zle vještice na stabilnim vratima. Svježi kopar ispod jastuka bio je lak način protjerivanja noćnih mora. Vjerojatno je da je u to vrijeme i nastao epitet “vještica”. Aromatičan miris kopra zadržao se do danas, ali njegov se okus više koristi da probudi dobre kuhinjske duhove.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik