Korijander – Coriandrum sativum

Ljubavna biljka i popularni prašak za začin – korijander ima mnogo aspekata. Svoju ukusnu stranu pokazuje u aromatičnim jelima od currya, kao začin za kruh ili kao začinjeni sastojak u sobama, namazima i Co.

Aroma i profinjenost korijandera

Kod korijandera se može razlikovati svježe bilje i male okrugle plodove korijandera. Potonji su suho razdvojeno voće, čiji topli, začinjeni buket svojim drvenim notama podsjeća na šumski med, bor, kamfor, cimet i papar. Razlog ugodne arome leži u esencijalnom ulju koje sadrži voće.

Korijander, s druge strane, ima sapun, svjež okus koji ne vole svi. Kaže se da je prednost za svježi korijander genetska. Krovna biljka uzgaja se širom svijeta, glavni izvoznici su Egipat, Indija, Maroko, Argentina i Poljska. Plodovi koji su također dostupni u prodaji kao sjemenke korijandera ili sjemenke korijandera suše se i mljeve nakon berbe ili se u cijelosti prodaju.

Korištenje korijandera

Plodovi korijandera također se razlikuju od svježeg bilja kada se koristi. Dok se korijander u prahu od mljevenih plodova koristi u božićnoj pekarni, kao začin za kruh ili za pečenje mesa i divljači, gulaša, umaka, salata i kiselog povrća, korijander zeleni je više od azijske, orijentalne i latinoameričke kuhinje. Mljeveni korijander sastavni je dio mnogih curry mješavina i vrlo je kompatibilan s gurmanskim solima poput fleur de sel, češnjaka , kumina, kumine, origana , peršuna , papra, ružmarina , vlasac, timijana i luk.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/korijander-2.jpg

Ovako začinjena aroma korijandera ulazi u svoje:

  • Mljeveni korijander treba čuvati na hladnom, suhom, hermetičkom i zaštićenom od svjetlosti. Tako zadržava svoju začinjenu aromu i do 6 mjeseci.
  • Pogodan je za hladna jela i topla jela.
  • Ukusno: maslac od korijandera na tamnom kruhu, s krumpirima od jakne ili cikle koja se kuhala u pećnici. Jednostavno umiješajte maslac i začinite s malo brašna de sel i mljevenim korijanderom.
  • Za slanutni namaz: začinite sitnom guskom ili svinjskom masom s malo mljevenog korijandera. Ukusno s njom: gurmanske soli, vlasac, rotkvica.
  • Prstohvat mljevenog korijandera daje mesnim okruglicama, mesnim kruhom i mesom od peradi sofisticiran dodir. Vrlo ukusno i u salati od kobasica!

Plodovi korijandera koji uparuju hranu poprimaju zadivljujuću orašastu aromu tako da ih kratko pržite. Zatim kuhajte u cjelini ili dodajte svježe mljeveni na kraju procesa kuhanja.

Podrijeklo i povijest korijandera

Korijander potječe iz istočnog Sredozemlja. To je jedno od najstarijih aromatičnih biljaka na svijetu. Njegovi najveći obožavatelji bili su stari antički Rimljani. Začin se pojavljuje u brojnim jelima iz kolekcije recepata drevnog rimskog gurmana Apicius. Rimljani i Grci koristili su biljku s aromatičnim plodovima kao lijek za žuticu, konzumaciju i žgaravicu, što pokazuju i Hipokratovi spisi.

U srednjem vijeku voće umbelifere koristilo se kao začin u kuhinji i za kuhanje piva. Korijander se također smatrao magijom afrodizijaka. Stavila se u takozvane ljubavne vrećice ispod jastuka – ili otopljena u vinu – i dala mladencima na piće. Nažalost, nije poznato koliko je ova metoda bila uspješna. Isto se odnosi i na pokušaj korištenja korijandera kao tamjana za dezinfekciju prostorija radi zaštite od kuge i kolere.

Danas je esencijalno ulje korijandera popularan sastojak u industriji alkoholnih pića i koristi se u proizvodnji ljutih šnicla i biljnih likera. Koriander se koristi i u brojnim začinjenim jelima u našim kućnim kuhinjama.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik