Kumin – Cinkin cimet

Povjesničari sumnjaju da je kumin jedan od najstarijih začina na svijetu. Kišobran, koji je također poznat pod imenom “kumin”, pronađen je u grobnicama drevnih egipatskih faraona. Danas je začin jedan od najvažnijih začina u svijetu, a mnogim jelima daje i tipičnu aromu ove zemlje.

Aroma i profinjenost kumina

Kumin je intenzivan, toplo-začinjen, drvenast, pomalo zemljan i čini da mislite na kamfor. Međutim, pomalo strog miris ne susreće se s oduševljenjem svugdje. Nepogrešiv okus začina, s druge strane, može se opisati kao limun-svjež, pomalo sladak i gorak, ali i pečen i suptilno začinjen. Intenzivan začin svijetlo smeđeg, sušenog podijeljenog voća, koji se također doživljava kao menta, dobro se slaže s orijentalnim i azijskim jelima.

Zeljasta, jednogodišnja biljka, iz koje se dobivaju izduženi plodovi kumina, višegodišnja je visina do 30 centimetara. Na njemu rastu kišobrani ružičaste ili bijele boje, svaki proizvodi dvodijelni split plod.

Korištenje kumina

Voće kumina možete koristiti cijele ili mljevene. Cijelo voće treba peći suho u tavi prije nego se koristi kao sastojak hrane dok ne počne mirisati. Aroma se na taj način razvija vrlo dobro, ali se i malo mijenja. Pečeno, a zatim mljeveno ili mljeveno voće idealno je za jela od riže i povrća. Svježe mljeveni kumin je posebno aromatičan.

Intenzivno začinjen začin treba koristiti umjereno. Kumin je sastojak mješavina curryja i chili con carne, a dobro se slaže s mnogim drugim egzotičnim začinima.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/kumin-2.jpg

Naziv “kumin” sugerira okus ili botanički odnos prema sjemenkama kumine. Tako je to. Kumin i korija su oboje biljke s formiranjem cijepljenih plodova, ali imaju vrlo različite okuse. Začin svoje ime duguje prije svega često križnatom lišću biljke i sličnosti sušenih plodova obje biljke.

Ovako aroma kumina dolazi u svoje
  • Kumin je zbog svog zemljanog, gorkog i slatkog mirisa posebno prikladan za indijska, arapska, azijska ili centralnoamerička jela.
  • Jela od jela i riže (poput indonezijskog stola s rižom) osvajaju snažni začin kumin.
  • Začin mesnim jelima daje i egzotičan dodir: perad, janjetina, meso s roštilja, teleća govedina, svinjska kobasica.
  • Jela od kupusa, leća, grah, slanutak, kao i kuskus i bulgur mogu se aromatično oplemeniti kuminom.
  • Kumin iz indijske ljuskice ili chili con carne teško je zamisliti – ali kuhana, pržena ili riba na žaru i morski plodovi također mogu podnijeti intenzivnu aromu.

Naš savjet: Šta kažete o egzotičnim začinjenim jajima? Kumin sojina sol prikladna je za to. Da biste to učinili, pržite žlicu plodova kumina suhog u tavi, pustite da se ohladi, a zatim ih sitno samljejte. Zatim pomiješajte s tri žlice morske soli i žlicom šunke te s njom začinite jaje – gotovo!

Podrijeklo i povijest srijemoša

Smatra se da je kumin porijeklom iz Bliskog Istoka. Prvi nalazi biljke začina pronađeni su u sadašnjem Iraku, u blizini nekadašnjeg Babilona. Istraživači su također otkrili kumin u egipatskim grobnicama faraona. Svi koji pretražuju tekstove Starog zavjeta, naići će i na tamošnji začin. Povjesničari stoga nagađaju da je kumin možda najstariji poznati začin.

U starom Rimu kumin se koristio kao začin i ljekovita biljka. U Europi je, međutim, kumin prvenstveno bio poznat kao ljekovita biljka. Španjolci su u 16. stoljeću donijeli biljku u Srednju Ameriku, gdje je i danas široko korišteni začin.

Danas je kumin neophodan, posebno u indijskoj, orijentalnoj i srednjoameričkoj kuhinji. Budući da začin preferira vruću klimu, glavna područja uzgoja su zemlje poput Indije, Turske ili Kine.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik