Kurkuma – Curcuma longa

Indijski šafran nazvan je kurkumom u zapadnom svijetu jer je njegova sunčana boja toliko podsjećala na dragocjeni začin. U stvari, rizomi su najprije postali poznati kao davatelji boja za tekstil. Danas je kurkuma cijenjena i u zapadnim kuhinjama zbog nježno gorkog, pomalo začinjenog mirisa.

Aroma i profinjenost kurkume

Miris kurkume često se opisuje kao blago kapriciozan, jer njegov slatki drveni buket iznenađuje finim pikantnim notama, kao i nijansama sličnim đumbirom. Međutim, njihov okus ima papren i gorko zemljani arom.

Kurkuma raste u tlu , slično srodnom đumbiru , a bere se nakon osam do deset mjeseci. Samo rizomi, rizomi biljke koji pripadaju obitelji đumbira, igraju ulogu. U žetvi mogu težiti do tri kilograma, a prvo ih treba očistiti i sjeći za daljnju obradu. Da bi se napravila kurkuma u prahu, rizomi se osuše i na kraju fino samljeve. Komadići svježih ili osušenih rizoma prilično su rijetki na našim geografskim širinama. Međutim, postoje neke indijske i azijske trgovine koje prodaju neobične dijelove biljaka.

Korištenje kurkume

Bez curryja bez kurkume – jer je začin istaknuta boja mješavine začina. Čak i ako postoji bezbroj recepata za začinjenu smjesu: kurkuma je obično sastavni dio. Nije ni čudo – njihova gorko-gorka paprena aroma savršeno se slaže s ostalim sastojcima, poput kumina i korijandera . Kurkuma također ima čvrsto mjesto u indijskim receptima Garam Masala. Začinjeno je aromatičnim curry jelima s piletinom, tofuom ili ribom. No mahunarke, pilaf, rižoto, tjestenina ili kuskus također žele poprimiti njihovu boju i aromu. Začin je pogodan i za hladnu i za toplu kuhinju. Boje se rastvaraju u hladnoj i toploj masti. Ako je masnoća previše vruća, kurkuma može biti gorka, a boja se promijeni u smeđu.

Kurkuma pretvara umoke i kiselo širenje u čudo žute boje. U našoj se domaćoj kuhinji začin već dokazao u jelima od jaja, posudama i jelima od povrća, koji su pravi tanjur istaknuti ne samo zbog njihove arome, već i zbog boje.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/kurkuma-2.jpg

Gurmanski savjet:
“Zlatno mlijeko” je mješavina toplog kokosovog ili bademovog mlijeka zaslađena medom, svježim đumbirom i prstohvatom kurkume i crnog papra. Svatko tko je ikad probao ovaj topli napitak koji daje energiju zna zašto bi kurkuma trebala ugrijati i tijelo i dušu.

Ovako aroma kurkume dolazi u svoje
  • Budući da se kurkuma boja najbolje rastvara u masnoći, ovaj začin treba lagano pirjati u malo ulja ili maslaca. Tek tada dodajte preostale sastojke.
  • Prstohvat mljevene kurkume daje tjesteninu, špricer, kuhani krumpir, ali i tijesto za palačinke i kruh, kao i omlete, te ubrzava dopadljivu notu. Jednostavno ga umijesite u tijesto ili dodajte malo ulja da u kuhanu vodu zakuha kuhani krumpir ili tjesteninu.
  • Kurkuma se može dobro kombinirati sa: čilijem , kuminom, Fleur de Sel, đumbirom, korijanderom, lovorom , muškatnim oraščićem , koricom naranče, timijanom , vanilinom , cimetom i limunovom korom.

Kurkuma za uparivanje hrane zlatno je blago kuhinje arome. Žuti korijen se može izvrsno kombinirati s kokosovim mlijekom, jer masti u ovom biljnom mlijeku savršeno rastvaraju sredstva za bojenje, takozvane kurkuminoide. Oni čine Kurkumarhizom pravom superhranom i detoks začinom.

Podrijeklo i povijest kurkume

Indijski šafran se također naziva kurkuma – jasan pokazatelj njegovog porijekla, jer žuti prah zapravo dolazi iz Indije. Podloga je tisućama godina tamo cijenjena kao biljka začina i bila je sastavni dio učenja i ishrane Ayurvedi. Indijci su kurkumu uvijek koristili u tradicionalnim jelima. Posebno su poznate Masala mješavine nezamislive bez žutog obojenja i arome. Svijetlo žuto također igra važnu ulogu u povijesti Kurkuma. Bilo da je riječ o obojenom šarenom hinduističkom odoru ili u ritualima tamjana – začini u prahu smatraju se suncem i srećom. To objašnjava indijsku tradiciju slikanja žute točke na čelu novorođene djece – naravno s kurkumom.

Marco Polo postao je svjestan začina u 13. stoljeću. Tijekom jednog od putovanja kroz Aziju primijetio je sličnost kurkume sa šafranom i opisao njezinu visoku cijenu. Danas je prah dobrodošao u raznim mješavinama začina: od mješavina ljutog curryja do orijentalnog Ras el Hanouta .

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik