Limunska trava – Cymbopogon citratus

Limunska trava odavno je ime ukućana za sve koji vole kuhati azijske. U njemačkoj kuhinji, međutim, obitelj slatke trave i dalje je egzotična vrsta. Trava nalik trstici, koja raste oko jedan i pol metra, miriše na limun, poznata je i pod imenima limunske trave, sereha i citronele i pripada našoj u jugoistočnoj azijskoj kuhinji, poput peršina.

Aroma i profinjenost limunske trave

Unatoč nazivu, limunska trava nema puno zajedničkog s limunom botanički – trava svoje ime duguje samo mirisu i aromi. Limunska trava ima snažan, svjež okus limuna, blago gorak, delikatno pikantan i nosi trag mirisa ruže. Nosač okusa je citral sadržan u esencijalnom ulju, koji se oslobađa kada se drobi ili drobi.

Korištenje limunske trave

Limunska trava može se koristiti u kuhanju u svježem, sušenom, smrznutom, rezanom ili mljevenom obliku (također poznat kao “Sereh prah”) – svježa varijanta je aromatičnija. Stabljike se mogu kuhati cijele ili izrezati na komade. Ugriz limunske trave nije neugodan, jer su stabljike prilično tvrde – pa ih treba ukloniti prije posluživanja.

Prije upotrebe u loncu odrežu se krajevi korijena i stabljike se isperu. Zatim se lagano dodaju, jer se na taj način esencijalna ulja bolje otapaju, a aroma ulazi u hranu.

Samo mekani dio limunske trave, koji je lukovit i intenzivnijeg okusa, može se jesti bez problema – idealno sitno sjeckani. Drugi način da izbjegnete uklanjanje limunske trave prije posluživanja: uklonite vanjske listove stabljike, bijelu pulpu narežite na vrlo fine kolutove i dodajte jelu.

Limunska trava često se koristi u jelima jugoistočne Azije, kao što su curries, juhe i salate. Ovdje se vrlo dobro harmonizira s kokosovim mlijekom, gljivama, piletinom i kikirikijem.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/limunska-trava-2.jpg

Naš savjet: nareske od mesa ili ribe s limunskom travom
Iznenadite li svoje goste neobičnim nabodavima? Jednostavno s limunskom travom! Da biste to učinili, uklonite vanjsko lišće i komadiće povrća, komada mesa ili ribe. Na roštilju ili u tavi limunska trava hrani daje svježu, limunsku aromu – ukusnu i veću privlačnost očiju od uobičajenih roštilja!

Ovako aroma limunske trave dolazi u svoje
  • Limunska trava dobro se slaže s mesnim jelima, posebno teletinom.
  • U kuhinji jugoistočne Azije limunska trava često se koristi za umake i marinade – ali i za gotovo sve druge pripreme hrane poput supa, curryja, jelovnika s ribom ili morskim plodovima, kao i jela od riže ili rezanci.
  • Biljka egzotičnog začina može se koristiti i za biljne mješavine čaja, peciva i konditorskih proizvoda.

Savjet za odjeljak s povrćem: Limunska trava traje i do nekoliko tjedana ako se zamota u kuhinjski papir i pohrani u odjeljak za povrće hladnjaka. Želite li zaliha? Također nema problema: stabljike u vrećama za zamrzavanje stabljike se mogu zamrznuti na nekoliko mjeseci.

Podrijeklo i povijest limunske trave

U jugoistočnoj Aziji su poznate različite vrste limunske trave. Tropska Azija često se navodi kao izvor.

Posebno se uzgajaju dvije vrste limunske trave radi trgovine u tropskim regijama širom svijeta – uključujući Indiju, Kinu, Afriku i Južnu Ameriku: „zapadnoindijsku limunsku travu“ i „istočno indijsku limunsku travu“. Međutim, potonji se uzgaja manje za kuhinju, radije za proizvodnju parfema.

Limunska trava koja nam dolazi u Njemačkoj dolazi između ostalog s Tajlanda. Usput, postoji i zanimljiv običaj oko zimzelene biljke: visoke biljke su vrlo jednostavne za njegu i nemaju posebne zahtjeve prema svojoj okolini. Samo jedna stvar tjera trulež u njihovo korijenje – i to od zalijevanja kad se voda nađe u zemlji. Na temelju ovog imanja, Tajlanđani su zaglavili stabljike limunske trave naopako kad dugo kiša – navodno da zaustavi kišu.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik