Lovor – Laurus nobilis

Jednom je oplemenio olimpijce: Laurus nobilis, plemeniti, kako se lovor naziva latinskim, također ima dugu tradiciju kao biljka začina.

Aroma i profinjenost lovora

Listove lovora karakterizira trnovit, začinjen buket s naznakom muškatnog oraščića , čija se aroma više razrađuje što duže lišće kuha ili konzervira. Osušeni lovorovi listovi sadrže tanine i esencijalna ulja koja daju intenzivan okus. Stoga se ovaj začin koristi samo u kuhinji kao dodatak, koji se uklanja prije posluživanja.

Plodna lovorova stabla zimzelena je biljka pa se kožni, tamnozeleni listovi mogu brati tijekom cijele godine. Tradicionalno se lovorovi listovi suše na sjenovitom mjestu jer bi sunčeva svjetlost izblijedjela zelenu boju. Većina lovora danas dolazi iz mediteranske regije, posebno iz Turske, gdje se drveće uzgaja na velikim plantažama.

Korištenje lovora

Čuvena nedjeljna pečenka, nježni jeleni ragout, svježe kiseli Sauerbraten ili divno srdačni prilog – lovor je sastavni dio ovih jela. Osušeni listovi savršena su osnovna začin za srdačna jela. Začin prirodno naglašava kisela jela poput kiselih zelenih rajčica, krastavaca, haringe, miješanih kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili mesnih žele. Kao sastojak u očuvanju začinskih smjesa, lovor je jednako nezamjenjiv kao dio čuvenog Garnijevog buketa. Lovački s timijanom i peršinom , lovorov list prelazi na mali buket bilja vezanog u bistrim bujonima i gustim juhama.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/lovor-2.jpg

Kuhinja s aromom sparivanja hrane: Kratko pržite suhe lišće u lokvi bez masnoće, svestrane arome se savršeno otvaraju i osiguravaju balans kiselih nota, na primjer u marinadama.

Bog grm, kako se u grčkoj mitologiji nazivaju i lovor, treba neko vrijeme da razvije svoj okus. Kako dobiti najbolju aromu:
  • Zeleni, suhi i zdravi listovi bez stabljike znak su osobito dobre kvalitete, s lomljenim lovorovim lišćem aroma se brzo gubi.
  • Aroma lovorovog lišća razvija se vrlo sporo, pa začin treba kuhati što duže.
  • Jedno ili dva lišća po jelu često su dovoljna za postizanje začinjene arome.

Za jela koja se ne smiju tako dugo kuhati, miris lovora brže se može otpustiti presavijanjem lišća i lagano trganjem prije nego što završe u jelu.

Naš savjet: Za posebnu aromu roštilja, lovorovi listovi se mogu staviti izravno na vrući ugljen.

Podrijeklo i povijest srijemoša

Nije točno poznato kada je tačno lovor ušao u kuhinje ovog svijeta. Ali zimzelena biljka već se pojavljuje u grčkoj mitologiji. U jednoj od njenih priča, nimfa Daphne se čak pretvara u lovorov grm kako bi pobjegla od zaljubljenog Apolona. Budući da je Apolon bio bog borbe i pobjednika, lovorov vijenac postao je simbol ratnim herojima, sportašima i pjesnicima.

Međutim, najistaknutiji nosači lovora potječu iz Rima: od kolovoza rimski carevi su na glavi nosili lovorov vijenac. Kasnije su lovorike postale prestižna nagrada proslavljenim pjevačima i pjesnicima.

Njegove tajne moći navodno su uključivale sposobnost prikazivanja skrivenog vidovnjacima. Napitak koji je opatica Hildegard von Bingen, poznata po svojoj naturopatiji, opisala u knjizi koja je malo realističnija: preporučila je varivo napravljeno od vina i praha lovorovog voća, koji bi trebao pomoći ublažiti želučane tegobe.

Danas se lovorovi listovi mogu naći i izvan biljne kuhinje u gotovo svim domaćim stalakima za začine, gdje su cijenjeni kao aromatični bazni začin za srdačna jela svih vrsta.


Ideje za začinjavanje začinjavanja okusa : lovorovi listovi posebno se dobro slažu s bosiljkom, komoračem, kuminom, muškatnim oraščićem, klinčićem, origanom, peršinom, mirisom ružičastog voća, ružičastim bobicama, kaduljom, senfom, timijanom, smrekom, cimetom.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik