Luk – Allium cepa

Poema po sloj, tako biste mogli opisati začinjeni, svježi luk, koji je tisuću godina igrao ukusnu ulogu na tanjurima i loncima čovječanstva.

Aroma i profinjenost luka

Luk ima oštru, sumpornu aromu sa slatkom notom, koja varira ovisno o sorti. Crveni luk i sitni biserni luk uočljivi su blagim buketom. Šablone, čiji svijetlo ružičasti svjetlucavi slojevi imaju osjetljiv aromatičan okus, preferiraju se u finoj kuhinji. S druge strane, bijeli luk ima najviše začinjenosti.

Luk koji pripada porodici poriluka uglavnom se ubire u jesen izvlačenjem biljaka iz polja, a zatim ih ponovno sušenjem. Listovi luka uklanjaju se tek nakon sušenja. Osušeni luk prerađuje se u prah, granule ili pahuljice.

Korištenje luka

Pečena pečenka s lukom, američki prstenovi, luk ili luk – luk je cijenjen u svijetu zbog svoje raznolikosti. Njihov veliki potencijal začinjenja čini ih sirovim, ali i prženim, punjenim i prženim, pečenim ili prženim u deliciji. Kada se zagrijava, njegova se slatkoća rađa i daje juhi od luka ili domaćem pečenom luku neprimjetan miris. Kao prah koristi se gdje god je poželjan samo mali prstohvat njegovog ukusa: u umacima, marinadama ili umacima. Kao pahuljice, pogodan je, na primjer, meso u brajnom.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/luk-2.jpg

Naš savjet: Luk u prahu jedan je od najvažnijih sastojaka posebne delicije: povučena svinjetina. Masnoće svinjetine prije kuhanja trlja se grill rubom u kojem osim smeđeg šećera, paprike , crnog papra , soli, češnjaka u prahu i kajenske paprike ili čilija, velika količina začina luk pruža i potrebnu aromu. Meso postaje posebno nježno kroz neizravno roštiljanje u trajanju od nekoliko sati.

Ovako aroma luka dolazi u svoje
  • Ako je moguće, luk treba narezati neposredno prije upotrebe. Sirovi luk koji je dugo bio u kontaktu s kisikom stječe metalni, gorak okus.
  • Komadići luka koji moraju duže stajati sirovi treba ih kratko dinstati vrućim.
  • Protiv strujanja suza pri rezanju pomaže kratko uroniti oguljeni luk u hladnu vodu. Zatim prerežite luk na pola, stavite ga na dasku s odrezanom stranom prema dolje i narežite ili nasjeckajte.
  • Žvakanje peršina pomaže protiv dosadnog mirisa luka .

Uparivanje hrane: Sumporne note luka posebno su dobro izbalansirane s kokosovim mlijekom – idealna kombinacija za jela i juhe iz azijskog wok-a.

Podrijeklo i povijest luka

Stepe u središnjoj Aziji nalaze se u korijenskoj knjizi luka kao kuće. I tamo se uzgajala vrlo rano. Oduvijek je bila cijenjena hrana i lijek. Čak i Stari zavjet govori u Mojsijevoj četvrtoj knjizi da su Izraelci nakon oslobođenja od Egipta čeznuli za jednom stvari kroz pustinju: luk. Stoga nije iznenađujuće da su Grci i Rimljani toliko željeli uzgajati posebno učinkovite sorte u svojim povrtnjacima ciljanim odabirom.

Rimljani su također donosili luk oko Alpa u vrijeme Kristova rođenja – i naziv odmah: To je germanizacija latinskog imena „Cepula“, što znači „mali luk“. Ali tek je u srednjem vijeku luk ovdje postao rasprostranjeniji. Opisan je kako u uredbi o imanju Charlemagnea, tako iu planu biljaka vrta samostana St. Gallen. Godine 1551. botaničar Hijeronim Bock pohvalio je njihovu svestranost .

Danas se u Njemačkoj uzgaja luk na oko 11.000 hektara – ovdje godišnje uspijeva oko 500.000 tona aromatičnih kuglica. Ne čudi što su Nijemci europski prvaci u konzumiranju luka nakon Britanaca.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik