Mažuran – Origanum majorana

Srdačna, srdačna jela i mažuran jednostavno pripadaju zajedno. Zahvaljujući svom svestranom, aromatičnom potenciji začina, jedno je od najpopularnijih biljaka u našoj kućnoj kuhinji, zajedno s peršinom i vlasac.

Aroma i profinjenost mažurana

Mažuran miriše slatko gorko čim listovi utrnu između prstiju. Njegov intenzivan okus karakterizira pikantan biljni buket koji je popraćen slatkim začinom. Biljka iz porodice labijata, poznata i kao biljka kobasica ili biljka, spada u isti rod Dost kao i origano . Čak i ako su vanjske paralele neosporne – što se tiče ukusa, dvije su odvojene.

Zemljano-začinjenu aromu mažurama odlikuje eterično ulje. Kako bi se sačuvali najvažniji sastojci esencijalnog ulja u, listovi i pupoljci biljke začina beru se prije cvatnje u ljeto i čiste se vrlo pažljivo. Nježno sušenje i bunt jamče intenzivnu aromu, pa mažuran treba dozirati pažljivo.

Korištenje mažurana

Punjena pečena guska, začinjena jela od mljevenja, srdačna juha od krumpira – Majoran je uvijek pravi izbor kada je riječ o srčanom uživanju. Svoj intenzivni okus najradije razvija u mesnim jelima s peradi, zečevima, divljači, salatama od svinjetine ili kobasica i domaćim lukom. Specijaliteti kobasica, poput kobasica, duguju svoju aromu začinima mješavinama koje sadrže “biljnu kobasicu”. Mažuran također fino zaokružuje jela od povrća, kasike, prženi krumpir, juhu od rajčice, grah i mahunarke. Mažuran je svježeg ili sušenog okusa kao dodatak umacima, dipovima, biljnoj majonezi, fino promiješanim sirom ili krem ​​sirom.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/mazuran-2.jpg

Majoram za parenje okusa idealan je spoj kombiniranog ukusa, kumina, paprike, češnjaka, lovada, lovora, mace, ružmarina, kadulje, timijana, smreke i luka.

Ovako aroma mažurana dolazi u svoje
    • Eterična ulja ove biljke brzo ispare kada se zagrijavaju, pa ih treba dodavati tek malo prije kraja vremena kuhanja.
    • Osušeno bilje mjerite štedljivo, jer će u suprotnom okus brzo zavladati.

    Naš savjet:

    Cvjetovi majorana sadrže i divno začinjene arome. Zajedno s krupnom morskom soli može se koristiti za proizvodnju ukrasne i aromatične cvjetne soli majorana.

Uparivanje hrane
Snažan ukus i pečene janjeće kotlete s roštilja dobivaju aromatičnu potporu od snage začinjavanja mažuranima. Pomiješajte marinadu od ulja i naribani mažuran te pustite da se janjeći kotleti natapaju u njemu prije roštiljanja.

Podrijeklo i povijest mažurana

Majoram potječe iz istočne mediteranske regije. Odatle se popularna biljka začina proširila cijelim Sredozemljem, gdje se nije uzgajala samo kao začin, već i kao ljekovita biljka. Već postoje zapisi o Dioskuridima, rimskom liječniku koji je umro u 50. godini prije Krista. Majoram je spomenuo u svojoj zbirci lijekova “De materia medica”. Preporučio je majaron kao ljekovitu biljku za razne tegobe i bolesti.

Hymenaios, grčki bog vjenčanja, prikazan je vijencem mažurana – tradicija koja se dugo nastavljala na grčkim vjenčanjima. Novopečeni bračni parovi bili su ukrašeni mirisnim biljem.

Majoram se sada uzgaja u zemljama kao što su Egipat, Maroko, Francuska i Mađarska. Sada je poznato preko 40 sorti biljke od nekoliko godina. Posebno visokokvalitetna sorta dolazi iz Ascherslebena u Saksoniji-Anhaltu. Takozvani “Thuringian majoram”, nazvan po podrijetlu sjemena, cijenjen je u cijelom svijetu. Veza između ove regije i biljke je jedinstvena: kraljica majorama ovdje se redovito kruni – naravno vijencem od majorama!

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik