Muškatni oraščić – Myristica mirisi

Tajna muškatnog oraščića otkriva se tek kad naribate sitnu sjemenku sjemenki i njezin fini prah ispušta izvanrednu aromu: jedinstveno topla i divno začinjena.

Aroma i profinjenost muškatnog oraščića

Miris cijelog muškatnog oraščića daje samo malen okus onoga što možete očekivati ​​kada je svježe nariban. Buket praha muškatnog oraščića gotovo je balzamičan s laganim nagovještajem limuna. Myristicin, glavna aroma u esencijalnom ulju, osigurava topao i začinjen okus.

Stablo muškatnog oraščića izvorno potječe iz „Ostrva začina“, indonezijskih Moluka. Glavni proizvođač sada je Antički otok Grenada, koji osigurava 40 do 60 posto svjetskih usjeva. Plodovi stabla muškatnog oraščića posebno dobro sazrijevaju u tropskoj, vlažnoj otočkoj klimi. Plodovi nalik na breskvu sadrže tvrdu jezgru sjemenki – muškatni oraščić, koji s botaničkog gledišta nije orah nego sjeme.

Nakon žetve uklanjaju se pulpa i crveni sloj sjemena koji okružuje sjeme. Sjemenski omotač se suši i obrađuje kao mace, što se također pogrešno naziva mace. Prije prodaje, školjka koja okružuje sjemensku jezgru još uvijek je otvorena. Sjemenke se obično prodaju cijele. Tu je i prethodno mljeveni muškatni oraščić u prahu. Što je okruglica krupnija i što su veći, to su oni skuplji. U pogledu kvalitete, trebali biste obratiti posebnu pozornost na neoštećenu i glatku površinu.

Korištenje muškatnog oraščića

Stup muškatnog oraščića mnogim jelima od krumpira daje prekrasnu aromu. Također zaokružuje povrtne jelima, mljevenim jelima, juhama i gulašima. Začin je nezamjenjiv pri kušanju umaka od bešamela i klasičnog pire krumpira. Slatka jela poput džemova, kompota, pudinga od riže, pite od trešnje ili jabuke i kakaa mogu se oplemeniti i prstohvatom muškatnog oraščića. Vruća pića, kao što su kuhano vino i punč, do kave mogu se aromatizirati malim količinama. Ovdje vrijedi isto kao za srdačna jela: manje je više! Kako začin brzo leti, najbolje ga je dodati neposredno prije kraja vremena kuhanja ili prije posluživanja. Uz finu rernu muškatnog oraščića ili brusilicu muškatnog oraščića, to je vrlo jednostavno.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/orascic-2.jpg

Kuhinja s aromom mirisa s hranom : Budući da se mirisi muškatnog oraščića savršeno razvijaju u kombinaciji s masnoćom, sjemenke jezgre, svježe naribane, idealna su začinjena sirna roštilj, sirne juhe i folije.

Ovako aroma muškatnog oraščića dolazi u svoje
  • Da biste sačuvali aromu, cijele muškatne orahe treba čuvati pažljivo: zaštićene od vrućine, vlage i svjetlosti, na hladnom i u spremniku koji se lako zatvara.
  • Manje je više! Pažljivo ovješajte muškatni oraščić kako njegova aroma ne bi dominirala na ostalim sastojcima.
  • Muškatni oraščić postavlja začinjene akcente s neutralnim ukusom krumpira i mlijeka, pa je idealan za pire i gratin.
  • Za slatka jela i peciva s voćem, muškatni oraščić savršeno podvlači voćne, kisele note.
  • Muškatni oraščić može se izvrsno kombinirati sa: klinčićem, anisom, koprivom , korijanderom , kuminom, kardamomom, paprikom Cubeben, lovorom, đumbirom , kurkumom , crnim paprom i cimetom .

  Lagana citrusna nota muškatnog oraščića može se pojačati kombiniranjem s limunom ili vapnom.

Naš savjet: Što je s francuskom mješavinom začina “Quatre epices” iz srednjeg vijeka s muškatnim oraščićem, paprom, đumbirom i klinčićima, koja mesnim jelima daje jedinstven okus?

Podrijeklo i povijest muškatnog oraščića

Muškatni oraščić dolazi iz Moluccas, indonezijske otočne skupine između Sulawesija i Nove Gvineje. Pouzdani zapisi postoje iz 1100. godine, kada se muškatni oraščić pojavio u knjizi biljaka Innsbruck ili Prüller.

Otvaranjem morskih putova, trgovina muškatnim oraščićem započela je u većem obimu. Prvi Europljani u molučkom arhipelagu 1512. godine bili su Portugalci, koji su muškatni oraščić opskrbili iz cijele Europe s otoka Banda. Početkom 17. stoljeća Nizozemci su slijedili tu silu i uspostavili trgovinski monopol na otocima Moluccas. U 1770-im, ekspedicije koje je vodio Pierre Poivres, administrator Île Bourbona (Reunion) i Île de France (Mauricijus), uspjeli su prokrijumčariti neke biljke muškatnog oraščića iz Nizozemske Indije. Započeo je uzgoj plantaža na sadašnjem Mauricijusu – slomljen je monopol nizozemske istočnoindijske tvrtke.

Prva žetva na Mauricijusu održana je 1778. Od tada, muškatni oraščić postaje sastavni dio proizvodnje parfema, sapuna i masti, kao i pripreme kobasica i, naravno, pire krumpira.

Zanimljiv detalj: da muškatni oraščić ne bi postojao, možda bi i danas najpoznatija četvrt New Yorka bila Nizozemka. No kako bi održali svoj monopol orašastih oraščića, Nizozemci su Britancima dali otok u rijeci Hudson u zamjenu za mali otok Banda Run 31. srpnja 1667.: Manhattan.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik