Paprika – Capsicum annuum

Paprike nisu samo paprike, oko toga se slažu i botaničari i gurmani. Zbog toga je mađarski nacionalni začin dostupan u nekoliko verzija voća capsicum . Lijepa stvar u tome: od plemenitog slatkog do ružinog vrućeg, prava je aroma za sve!

Aroma i profinjenost paprike

Kada je riječ o ukusu začinjene paprike, razlikuje se delikatesna paprika, plemenita slatka paprika, poluslatka paprika, ruža paprika i dimljena paprika, čiji se okusi međusobno razlikuju po oštrini. Plemenita slatka varijanta koristi se najčešće. Očaravaju slatkim, voćno-začinjenim buketom koji podsjeća na pune, osušene rajčice.

Jedan od najčešćih začina paprike je ružičasti prah, koji je i najtopliji. Njegova se aroma najbolje može opisati kao goruća i začinjena. No, za razliku od začinjenosti čilijem, njegov je okus zaokružen pomalo zemljano-voćnom notom mirisa nalik karameli.

Prašak od dimljene paprike, poput paprike de la Vera, porijeklom dolazi iz Španjolske, gdje su monasi izrađivali ovaj specijalitet već u 16. stoljeću. Aroma fino mljevenog praha izrađenog od sušene i hrastove dimljene paprike očarava ugodnom oštrinom, koja je uparena s elegantnom dimnom notom.

Korištenje paprike

Seged gulaš, paprika piletina, salama – mađarski specijaliteti usko su povezani s paprikom, nacionalnim začinom ponosnih Mađara. No, svijetlo crveni začin igra ulogu i u drugim zemljama. Beli paprike mogu se dobro kombinirati s: čilijem , proljetnim lukom, gurmanskim solima, češnjakom , sjemenkama kumine, muškatnim oraščićem , koricom naranče, peršinom , vlasacom, cimetom ili limunovom koricom.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/paprika-2.jpg

Savjet začinjenja paprikom: pomiješajte malo praha u toploj tekućini (juha, umak) i dodajte jelu. Na taj se način začin optimalno raspoređuje i nema grudica.

Ovako aroma paprike dolazi u svoje
  • Slatka paprika ima blaži i mekši okus od ljute paprike. A nije začinjen – idealan je za one koji cijene finu voćnu aromu paprike i čilija, ali ne vole ili ne podnose začinjenost.
  • Uz neke klasike dobre kuhinje, npr. Na primjer, tradicionalno se kombiniraju paprika s piletinom, juha od gulaša i gulaša, slatke paprike i ružne paprike. To rezultira sjajnim, punim okusom paprike, u kojem se blago voćne i tople mirise paprike skladno kombiniraju.
  • Začinjena paprika izrazito je aromatična i pogodna je za hladna jela i topla jela. Međutim, začin se ne smije previše zagrijavati. Kad izgori, ima okus gorak. Najbolje ga je dati jelu u posljednjim minutama vremena kuhanja.
  • Kada miješate jake umake i prašite prženu hranu, također biste trebali obratiti pozornost na srednju toplinu – tada se najbolje razvija miris začinjene paprike.

Uparivanje hrane: Pikantne paprike najbolje razvijaju svoju aromu u kombinaciji s masnoćom – idealna je začin za svježi i sir.

Podrijeklo i povijest paprike

Podrijetlo biljaka capsicum ima u Srednjoj i Južnoj Americi, gdje su već postojale oko 7000. godine prije Krista. Prije Krista poslužili su kao korisne biljke. Znanstvena istraživanja pokazala su da su čiliji igrali važnu ulogu na Aztecima i Maji kao začinima, lijekovima i načinima plaćanja. I Indijanci su voće također cijenili kao lijek za zubobolju i osteoartritis.

Upravo zahvaljujući Columbusu čili je kasnije pronašao svoj put iz Amerike u Europu i tamo trijumfirao kroz kuhinje europskih zemalja. Zanimljivo je da su plodovi čilija prvi put dodijeljeni crnom papru iz Indije, po čemu su dobili ime Pimienta. Sto godina kasnije, u Španjolskoj je uzgoj začinskih paprika bio u punom jeku. Paprika, poznata i kao španjolska paprika, brzo se proširila europskim kontinentom – sve dok svoj novi dom nije pronašla u Mađarskoj i postala mađarski nacionalni začin.

1542. godine biljka capsicum prvi put se pojavila u njemačkom dokumentu: Leonhart Fuchs iznenađujuće je opisao biljku u svojoj travnatoj knjizi iz 1543. godine kao rasprostranjenu vrtnu biljku. Međutim, plodovi posađeni diljem svijeta danas imaju samo zajednički dio s tadašnjim biljkama Capsicum, jer im primjerenim uzgojem uglavnom nedostaju začinjenosti izvornih sorti. Svježe zvonaste paprike sadrže puno vitamina C: crvene paprike sadrže više vitamina C nego naranče ili nektarine.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik