Pelin – Artemisia vulgaris

Dugo se močvarica smatrala „majkom svih bilja“. Danas se pojam “neupadljiv” pojavljuje kada je u pitanju biljka, koja ne samo da ima dugu povijest, ali ne bi smjela propustiti nijednu božićnu gusku.

Aroma i profinjenost pelina

Mugrtica je usko povezana s pelinom, ali ima blaži i manje gorak okus. Kulinarska biljka ima svjež, začinjen, gorak miris i miriše na mentol hladan, drvenast, dimljen i istovremeno cvjetan.

Berba višegodišnjaka, visoka od 60 centimetara do dva metra, traje od srpnja do rujna – i to samo dok se cvjetovi ne otvore. Od ovog trenutka gorke tvari u lišću postaju previše dominantne, zbog čega više nisu prikladne za začin. Stoga se u začin prerađuju samo cvjetni pupoljci i vrhovi mladica.

Mugwort se već dugo naziva „majkom svih bilja“ zbog mnogobrojne upotrebe. Ali ona nije bila poznata samo kao ljekovita biljka, a mugwort je bila i mnogo korištena kulinarska biljka – možda najčešće korištena kulinarska biljka uopće. Sve do 18. stoljeća bio je toliko popularan kao i peršin danas. Cvjetača mugulja nerado se vidi kod oboljelih od alergije – jer se smatra okidačem za alergiju na pelud močvarice.

Korištenje pelina

Cjelokupna aroma ljekovitog bilja dolazi samo na sebe kroz dugo kuhanje, pečenje ili pečenje, zbog čega je mugwort potrebno što prije koristiti prilikom pripreme hrane. Oblik ovdje nije važan: da li je svjež, sušen, mljeven ili trljan – kalafulja ne gubi aromu svojim preradom.

Uz ružmarin , ukusan , timijana , kadulje i origana oblici mugwort način, aromatičnog začina mješavina za mediteranske hrane.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/pelin2.jpg

Stvari koje vrijedi znati o pelinu:

  • Mugwort se odlično slaže s srdačnim i masnim jelima, poput pečenja svih vrsta (guska, patka, svinjetina, janjetina, divljač) – tradicionalno se koristi za pripremu božićne guske.
  • Mugwort također dobro ide s ribama kao što su šaran, jegulja i haringa
  • Njegova aroma može doći i kao vlastiti začin u umacima i marinadama.
  • Snažne juhe od povrća i krumpira, jela od gljiva ili ribe, kao i srdačna jela od jaja pobjeđuju dodavanjem mugurta.
  • Tek kroz dugo pečenje, pečenje ili kuhanje biljka razvija punu aromu.
  • Također se dobro slažite s mugurtom: češnjakom i paprom.

Naranča i mugurta su neponovljiv okus okusa za oplemenjivanje pečene patke i guske, jer se slatka voćnost citrusnog voća skladno slaže s gorkom notom mugurta.

Podrijeklo i povijest pelina

Mnogo je priča i legendi o močvarici. U davna vremena za začin su govorili da ima čarobne moći i sve vrste ljekovitih učinaka. Između ostalog, Plinije Stariji, prirodoslovac, časnik i upravitelj drevnog Rima, preporučio je da se mugwort nosi na nogama tijekom dugih planinarenja kako noge ne bi umorile.

Posebno je ljetni solsticij bio događaj u kojem je močvarica dugo vremena igrala važnu ulogu. Da bi se zaštitio od zablude, mugarica je bačena u tradicionalnu vatru popraćenu rečima i pjesmama kako bi spalila sve loše.

U srednjem vijeku, močvarica – vezana za greben s vrhovima okrenutim prema dolje – trebala je sprečavati munje i epidemije.

Odakle potječe močvarica i kako se širila, danas više nije razumljivo. Međutim, vjeruje se da močvarica dolazi iz središnje i sjeverne Europe i ljudi su je nosili odatle u svijet. Biljka slada može se naći gotovo na cijeloj sjevernoj polutki.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik