Peršin – Petroselinum crispum

Peršin je jedno od najuspješnijih kulinarskih biljaka na svijetu koje je vrlo popularno kao sastojak začina. Nije ni čudo, jer je svježa aroma vitamina bogatog peršinom savršena osnovna začina.

Aroma i profinjenost peršina

Aroma peršina impresionira svježim biljnim buketom s pikantnom notom muškatnog oraščića. Listovi i stabljike sadrže čak više vitamina C od agruma. Glatki peršin ima mnogo jači okus od varijante s kovrčavim lišćem.

Popularna kulinarska biljka bere se na otvorenom od lipnja, prije cvatnje, jer se tijekom i nakon razdoblja cvatnje miris umbelifera neprestano smanjuje. Nježni listovi se odvajaju od stabljika, a zatim se smrzavaju što je brže moguće kako bi se održao okus. Sjeckano peršinovo bilje čuva se u mraku, ima dug rok trajanja i ukusna je alternativa svježim biljkama.

Korištenje peršina

Tabbouleh s Orijenta, Provençal Pistou, Frankfurtski zeleni umaci – međunarodni popularni začin razvio se iz nekadašnje jednostavne biljke juhe. Njegova aroma daje gotovo svim srdačnim jelima uravnotežen osnovni okus. Osušeni listovi mogu se kratko namočiti u hladnoj vodi, a zatim koristiti poput svježeg peršina. Hladna jela poput salata, jaja, sirove hrane i umaka na bazi skute, krem ​​sira ili jogurta dobivaju svjež, začinjen završetak s malo peršina.

Ali topla jela kao što su lagani umaci, riblji pripravci, nadjev od peradi i pečenja također se mogu zaokružiti začinom. Njegova upotreba u juhama svih vrsta osobito je česta: kao dio francuskog Bouquet Garnija, buket ljekovitih biljaka, peršin, zajedno s lovorom i timijanom , pripada svim vrstama juha – od bistrog mesnog juha do srdačne gulašice. Iznimno, peršin se dodaje i na početku vremena kuhanja kako bi se u potpunosti razvio njegov miris.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/persin-2.jpg

Naš savjet: Glatka varijanta “Peterle” nije samo aromatična korist za tipična jela od peršina. Pogodan je i za zamjenu zelenog korijandera u receptima. Zbog toga je biljka kulinarsko rješenje za hitne slučajeve ukusne za sve koji ne vole sapun od korijandera .

Ovako aroma peršina dolazi u svoje
  • Osušenom peršinu dopušteno je duže ostati kod vas tijekom kuhanja – treba ga izbjegavati sa svježim peršinom.
  • Za salate sušeni peršin namočite u hladnoj vodi s malo limunovog soka pet minuta.

Uparivanje hrane
Posuda za salatu napravljena od komorača od povrća, grejpa, pinjola, borovnica i peršina nije samo čista snaga hrane, već i savršen sklad okusa.

Podrijeklo i povijest peršina

Postoji pretpostavka da je peršin bio poznat još u davnim vremenima na južnom Sredozemlju. Slično lovoru , vijenci aromatične biljke ukrašavali su glave važnih ličnosti: kaže se da je Hercules nosio cvjetni nakit na festivalima. Zelena biljka dugo je simbolizirala radost i lakoću.

Kasnije se kaže da su redovnici otkrili svoje sposobnosti ljekovitih biljaka u samostanima. Dugo klijanje pripisano je činjenici da je peršin morao krenuti samo do vraga sedam puta prije nego što je klijao. Osim toga, običaj iz Donje Frankonije kaže da biljka osobito dobro uspije kad se sije u gnjevu.

Tek se u 16. stoljeću ugled zelene biljke promijenio u korist njezinog ukusa. Ubrzo je peršin bio sastavni dio lonca za juhu i posebno se etablirao u francuskoj kuhinji kao začinjeni dio buketnog buketa.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik