Pimen – Pimenta dioica

Začin dobiven iz bobica stabla paprike također se naziva “sve začin” ili “puno začina”. S pravom: gurmani prepoznaju čitav buket aroma dok uživaju u mirisu.

Aroma i profinjenost pimena

Allspice je slatkog i gorkog okusa s blago gorućom oštrinom, a istovremeno podsjeća na aromu klinčića i muškatnog oraščića. Uz to, aromatični paprikaš u kombinaciji sa svojim toplim, začinjenim mirisom daje okus papra i cimeta. Još jedna džeja vu: Kao i klinčić, paprika ostavlja jezik na jeziku.

Da bi se dobio začin mirisa, plodovi zimzelenog stabla klinčića paprike bere se ručno kada su nezreli – jer tada sastojci imaju najintenzivniji okus. Najvažniji nosači okusa blago vrućeg mirisa su eterična ulja. Najveći udio u njima ima ulje eugenol, koje je također važan nosilac arome za klinčić, cimet i muškatni oraščić.

Stablo paprikaša sa svojim kožnatim lišćem visoko je oko šest do trinaest metara, a plod donosi tek u sedmoj godini. Nakon berbe bobice se suše na suncu do deset dana – kada poprime svoju crveno-smeđu boju. Glavna područja uzgoja uglavnom su Jamajka, ali i Meksiko, Honduras, Barbados, Brazil i Gvatemala.

Korištenje pimena

Allspice se može koristiti kao cjelovita bobica ili u mljevenom obliku. Buket je puno intenzivniji kada se tlo. Cijele bobice pogodne su za duže vrijeme kuhanja. Kada koristite drobljeni ili mljeveni paprikaš, prvo ga pažljivo očistite i pročistite nakon toga.

Allspice je u Njemačkoj posebno popularan za proizvodnju kobasica – ali također pronalazi svoj put do mnogih drugih srdačnih jela i slatkih pekarnica za božićnu kuhinju.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/pimen-2.jpg

Najintenzivnija aroma ima takozvani jamajkanski paprikaš, koji se naziva i pravi paprikaš. To ima mnogo veći udio esencijalnih ulja od aromatiziranog aromatičnog bilja iz drugih biljnih područja.

Ovako aroma pimena dolazi u svoje
  • Mljeveni paprikaš treba bilo konzumirati brzo ili ga držati hladnim, suhim, tamnim i, iznad svega, prozračnim, jer njegova aroma brzo isparava.
  • Aroma papra dobro se slaže sa srdačnim, zimskim jelima od divljači i janjetine, ali i s tradicionalnim pecivima poput medenjaka. Piment također daje kompot od jabuka, grejpa, naranče ili šljive ili egzotična i orijentalna jela koja određenim gurmanima dodatno daju.
  • Allspice se dobro slaže sa svim začinima koji imaju sličnu aromu: na primjer, klinčićima, cimetom, paprom, đumbirom ili lovorom.
  • Allspice također dobro ide uz komorač, bosiljak i kadulju .

Jeste li znali? Allspice, također zbog Christophera Columbusa, nazivaju novim začinom jer ga je donio iz Amerike – Novi svijet.

Podrijeklo i povijest pimena

Kad je Kristofer Kolumb otkrio daleke svjetove sa svojim pomorcima, papar je bio vrijedan koliko i zlato. Zbog toga je radost bila velika kada je na Antilama otkrio paprikaše koje je zbog sličnosti smatrao vrijednim paprom. Pogreška, kako se kasnije ispostavilo.
Tek je u 17. stoljeću paprikaš postao uobičajeni začin na kontinentalnoj Europi. No, začin još uvijek podsjeća na pogrešku koja je učinjena kada je otkriven: paprika začina dolazi od španjolske riječi za papar: pimienta.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik