So – Natrijev klorid (NaCl)

Kad solimo jela, koristimo fini ili grubozrnati mineralni natrijev klorid, koji nam je poznatiji pod imenima stolna sol, stolna sol ili stolna sol. “Sol u juhi” razlikuje se prema načinu ekstrakcije u isparenu sol, kamenu sol i morsku sol. Za savršenu sveobuhvatnu aromu jela bijeli kristali pored shakera paprike ne bi trebali nedostajati ni na jednom stolu.

Aroma i profinjenost soli

Sol začinjava gotovo svu hranu i hranu – a obično je već uključena u ovo drugo. Ali njegova funkcija nadilazi funkciju aromatičara jer služi kao nositelj prirodnih okusa.

Glavno se razlikuje između ovih soli:

Morska sol se izvlači izravno iz mora. Prirodni i umjetni bazeni, u kojima nefiltrirana morska voda isparava kroz sunce i vjetar, nazivaju se “slanim vrtovima”. Preostala sol se ispere i kristalizira. Osim natrijevog klorida, morska sol sadrži i druge morske minerale. Oni osiguravaju njegovu tipičnu morsku aromu.

Kamenita se minira u rudnicima soli do nekoliko stotina metara dubine – u prošlosti ručno, danas uz pomoć miniranja i bušenja. Izvađeni na ovaj način blokovi kamene soli mljaju se i zatim čiste. Depoziti soli u zemlji su ostaci iz pragobrojnog mora – u osnovi je pohranjena morska sol.

Siedesalz je vrlo čista stolna sol. Stvara se u podzemnim prirodnim izvorima slane vode – mineralnoj vodi bogatoj natrijevim kloridom. Ispiranjem slatke vode koja “ispira” soli iz ležišta kamene soli, izvori slane otopine pod zemljom mogu se stvarati i umjetno. Voda se uparava postupkom ekstrakcije pomoću negativnog tlaka, ostavljajući iza sebe ukusni mineral koji se naknadno čisti. Vrela sol je ono što obično znamo kao kuhinjsku sol. Ime dolazi od ranijeg kuhanja u velikim tavama.

Ostale vrste soli – poput popularnih začinskih soli , jodne soli ili soli fluora – stolne su soli kojima su dodani sastojci: na primjer, začini egzotičnog ukusa ili jod za sprečavanje nedostatka.

Korištenje soli

Bez soli, hrana bi nam bila puno manje dobra. No, ulogu igra ne samo njegov vlastiti ukus, nego i njegov utjecaj na sve ostale sastojke.

Slana voda: Na primjer, povrće se kuha u slanoj vodi jer osmoza uravnotežuje slane sastojke u povrću. To ga čini ukusnijim.

Prženje: Korica soli pečenja djeluje poput nepropusnog sloja, koji osigurava da se meso kuha u vlastitom soku – i na taj način ostaje posebno nježno i sočno. Ovaj pripravak djeluje jednako dobro i za odreske: profesionalni grilli daju min. 2 sata prije pečenja soli na odreske i upotrijebite postupak osmoze.

Kiselo lučenje: Hrana poput ribe, mesa i povrća može se duže sačuvati jer sol uklanja vodu iz hrane. Osim toga, oslobađanjem vlage, tkivo jača i štiti od bakterija.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/so-2.jpg

Ako se morska sol ekstrahira u slanim vrtovima, nastaju poznati “Cvjetovi soli”, poznatiji kao “Fleur de Sel”. Ovaj vrlo popularan oblik soli proizlazi iz sunčanih i vjetrovitih dana kada se na vodi slanih vrtova formiraju tanke solne kore, koje se ručno uklanjaju. Fleur de Sel sastoji se od vrlo sitnih kristala koji imaju nježnu konzistenciju i jedinstvenu aromu (mekšu i manje slanu) – što ove soli prsta čini vrlo popularnim kod poznavatelja.

Usput: zvjezdani kuhari kune se gurmanskim solima. Tu spadaju ružičasta i bijela himalajska sol iz Pakistana, perzijska plava sol (boja je rezultat posebne kristalne strukture) ili sol crnog lava obojena aktivnim ugljenom, što joj daje svojstven okus. Želite li i vrlo posebnu sol? Bilo vanilija-čili sol, “pahuljice indijske piramide” ili australska sol rijeke Murray – Fuchs nudi veliki izbor gurmanskih i začinskih soli.

I danas se sol naziva “bijelim zlatom”, jer se zlato masiralo u srednjem vijeku.

Podrijeklo i povijest soli

Sol se vadi od davnina (na primjer, u slučaju Egipćana) kako bi začinio ili sačuvao hranu. Međutim, sol je bila rijetka roba i stoga vrlo popularna. Stvorene su takozvane “solne ceste”, na kojima se sol transportirala u trgovinu. Zbog ovih slanih cesta mnogi su gradovi došli do velikog bogatstva. Poznata trgovačka ruta je “Stara solna cesta”, koja se proteže od Lüneburga do Kiela.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik