Timijan – Thymus vulgaris

Timijan već ima svoje ime u nazivu, jer thyo je drevna grčka izvedenica za “žrtvu za bogove”. Budući da je uvozna tamjana tamjana skupa, timijan se vjerojatno koristio kao tamjan za bogove – mnogo prije nego što je njegova začinjena aroma otkrivena za domaću kuhinju.

Aroma i profinjenost timijana

Vrtni timijan odlikuje se snažnim začinjenim mirisom. Ima aromatičan, blago trnovit buket koji je zaokružen blagom, paprenom oštrinom. Biljka najbolje uspijeva na sunčanim područjima jer sunčeve zrake pozitivno utječu na proizvodnju esencijalnog ulja u timijanu.

Relativno nezahtjevna biljka ima svoje podrijetlo u zapadnim mediteranskim zemljama. Posebno kvalitetan timijan dolazi iz područja Aschersleben u Saskoj-Anhaltu. Ovdje se bilje bilje ljeti, a zatim nudi svježe ili pažljivo osušeno i rafinirano. Osušena biljka dolazi na tržište u mljevenom i fino mljevenom stanju.

Korištenje timijana

Timijan je izvrstan aromatični pratitelj pečenja svih vrsta, bilo da je janjeća janjetina, ekskluzivna pašteta, irska gulaša, arapski sish-kebab ili srdačna divljač i gulaš od peradi – timijan zaokružuje okus mesa na posebno skladan način. Ali biljka je također neophodna za jela od gljiva i rajčica, krastavce, juhe od povrća, kao i jela od krumpira i tjestenine, a slana jela od kvarka i biljni umaci daju joj ukusnu biljnu notu. Čak se i biljni ocat i ulja mogu lako napraviti s jedinstvenom biljkom.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/timijan-2.jpg

Naš savjet:

Timijan je idealan za doradu pića s posebno začinjenom notom. Zajedno s đumbirom i šećernim sirupom, na primjer, možete napraviti ekskluzivnu domaću limunadu od biljaka. U tu svrhu svježu biljku prethodno treba „stisnuti“ valjkom da aromatične tvari lakše pređu u tekućinu.

Timijan koji povezuje aromu,
savršeno se podudara s prijateljima mediteranskog začina bosiljkom, origanom, kaduljom, ružmarinom, lavandom i mažuranom.

Uparivanje
crvenih plodova na drugačiji način? Jagode narežite na vrlo sitne kriške, pospite s malo soka limete i pospite timijanom. Carpaccio od jagoda ostavite da se strmi i poslužite uz sladoled od vanilije.

Podrijeklo i povijest timijana

Počeci upotrebe timijana sežu u daleki put: Stari Egipćani koristili su divlju biljku kako bi mirisom smirivali mirisnu i istovremeno antiseptičku biljku prije balzamiranja njihovih mrtvih. U davnim vremenima Grci i Rimljani otkrili su moć biljke začina. Koristila je timijan kao tamjan. Benediktinski redovnici konačno su donijeli bilje u samostanske vrtove u srednjoj Europi.

Osim poljskog timijana i pravog vrtnog timijana, postoje i brojne druge vrste, poput limunskog timijana koji raste uglavnom na Iberijskom poluotoku. U španjolskim parkovima prirode i na grčkom otoku Kreti divlji timijan još uvijek ima vrlo posebnu ulogu: biljka je popularna hrana za pčele i stoga je važna za proizvodnju meda. Duboki zlatni med od timijana smatra se apsolutnom delicijom i poznat je daleko izvan granica svog podrijetla.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik