Trstika – Anthriscus cerefolium

Chervil, ili kultivirani oblik “pravog chervil”, popularna je biljka za juhe i umake. Stoga nije iznenađujuće da chervil ima i svoje jelo od juhe: chervil juhu.

Aroma i profinjenost trstike

Chervil je aromatično čudo, jer biljka kombinira različite okuse u okruglo, uravnoteženo uživanje. Lagano slatka nota podsjeća na anis, fini papren okus podsjeća na peršin, a još jedan pikantno-slatkast dodir je sporo svojstvo komorača. U isto vrijeme, chervil nema nikakvu nametljivu ili dominantnu aromu, zbog čega je biljka posebno pogodna za proljetna svježa jela.

Estragolovo eterično ulje, glavna komponenta estragona, također određuje aromu blažeg kelja. Međutim, čim kulinarska biljka cvjeta od svibnja do kolovoza, iz listova bježi miris – zbog čega se godišnje, zeljasta biljka, visine stasa od 20 do 70 centimetara, ubire prije razdoblja cvatnje.

Listovi višnje sa dva do četiri razgranatog bilja koriste se za proizvodnju začina. Međutim, stabljike su jestive, kao i zatvoreni cvjetni kišobrani, iz kojih se stvaraju mali crni djelomični plodovi tog mirisa na anis.

Chervil i peršin izvana izgledaju vrlo slično, što može dovesti do zbrke. Da biste bili sigurni, sljedeći test pomaže: Ako list nariban među prstima miriše na anis i komorač, to je trešnja. Ako je paprikast i začinjen miris, to je peršin. U divljini je rasprostranjena samo sorta divljih rogača – međutim, sakupljanje biljaka u divljini nije preporučljivo, jer postoji još jedan biljni blizanac: otrovni srnjak.

Korištenje trstike

Pravi chervil koristi se kao biljka, a također je dio poznate biljne mješavine “Fines herbes” iz Francuske. Budući da je chervil biljka koja raste početkom godine, pronalazi svoj put u tradicionalna uskršnja jela poput juhe od Maundyja četvrtka (poznate i kao „čorba od juhe“).

Osušeni višnja prije upotrebe kao sastojka treba namočiti u vodi kako bi se vratio njegov miris. Uz to, kulinarsko bilje treba upotrebljavati tek malo prije posluživanja, jer sadržana esencijalna ulja ne preživljavaju tačku ključanja i dugo kuhanje, a da pritom ne izgube svoju finu pikantno-svježu aromu.

Svježi, mladi izdanci i lišće biljke posebno su aromatični.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/trstika-2.jpg

Jeste li znali? Prema tradiciji, chervil se u srednjem vijeku smatrao „biljicom vještica“ i mistična svojstva pripisana su mu. Rečeno je da biljka pomaže u borbi protiv kuge i ugriza bijesne životinje.

Ovako aroma trstike dolazi u svoje
  • Chervil je prikladan za proljetna jela kao što su lagana jela od ribe i mesa. Također dobro ide uz nježnu perad, klasične juhe, krumpir i mlado povrće.
  • Jaja kao što je miješano jaje i omlet ili mliječni proizvodi poput skute, jogurta, ribljeg sira ili maslaca mogu se oplemeniti vilicom.
  • Kulinarska biljka nije previše dominantna i stoga je pogodna za biljne mješavine – na primjer, s peršinom ili peradom.
  • Kremni i kremasti umaci pobjeđuju dodavanjem chervila.
  • Biljka juhe može se ukiseliti pomoću ulja, soli ili octa kako bi duže trajala.

Aroma kuhinja: Chervil se odlično slaže s cikleom jer uravnotežuje svoje zemljane note svježim biljnim naglascima.

Podrijeklo i povijest trstike

Čak su i stari Rimljani začinjavali svoja jela od piletine trešnjama. Godišnja biljka, koja zapravo potječe iz jugoistočne Europe i Bliskog Istoka, a povezana je s peršinom i mrkvom, iz obitelji kumolija danas se uzgaja u gotovo cijeloj Europi.
Ovdje se koristio i kao kuhinjski začin.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik