Zmijina trava – Artemisia dracunculus

Umak béarnaise nezamisliv je bez estrade. Poznati umak od žumanjka i maslaca nije jedino jelo koje biljnoj začinskoj biljci daje jedinstvenu aromu. Ali strogo rečeno, ne postoji samo jedan pehtragon – postoje tri vrste obitelji tratinčica, koja je srodna pelinu i pripada obitelji tratinčica, za kuhinju.

Aroma i profinjenost zmijine trave

Tarragon, također poznat kao “Zmaj” i “Dragun”, posebno je aromatična, slatka i začinjena kuhinjska biljka. Njegova dva do deset centimetara dugačka lišća imaju osjetljivu aromu anisa koja također podsjeća na komorač. Gorka i gorka nota ruskog pehtrana pruža uzbudljive kontraste okusa kako u srčanim jelima, tako i u slatkim desertima. Aroma peragona je najintenzivnija, posebno neposredno prije cvatnje između svibnja i lipnja. To je zato što su esencijalna ulja koja se nalaze u biljci tada najveća.

Postoje tri vrste pehragona: ruski (također sibirski), francuski i njemački pehragon. Ruska pepeljara je originalna sorta i ima okus začinjenog, drvenastog, zeljastog, smolastog, gorkog i gorkog – aroma joj čini da mislite na trešnjevac. Međutim, ima slabiji okus od ostalih dviju sorti, jer ima niži sadržaj esencijalnih ulja. Najintenzivniji okus je francuska i njemačka sorta sa slatkom i slatkom aromom (unatoč tipičnoj gorkoj noti). Oboje su toliko slični da ih se rijetko razlikuje.

Korištenje zmijine trave

Mnogo aromatično bilje gubi tipičnu aromu kada se kuha. Ne baš pepeljanski: kuhanje – na primjer u gulašima – povećava njegovu aromu.

Tarragon se može koristiti svježi, ali i u sušenom, mljevenom ili mljevenom obliku za kuhanje. U kuhinji se često koristi kisela verzija.

Srčane mesne juhe i jela od ribe nalaze se na jelovniku? Ovdje se mogu kuhati i cijele stabljike peragona. Alternativno, svježe lišće se usitni u jelu.

https://semberka.ba/wp-content/uploads/2020/05/zmijina-trava-2.jpg

Ideje za začin: Tarragon vrlo dobro ide uz anis, bosiljak, kopar, metvicu, peršin, zvjezdasti anis i balzam limuna.

Ovako aroma srijemoša dolazi u svoje
  • Tarragon je prikladan za umake od maslaca i vrhnja, marinade, gulaš, jaja i srdačna jela od mesa.
  • Također se koristi za aromu octa i senfa te kao začin za kisele krastavce (umjesto kopra).
  • Salate i jela od ribe također imaju koristi od začinjenog okusa tarragona.
  • Tarragon daje profinjen okus u desertima.
  • Kulinarsku biljku treba koristiti što je moguće štedljivije, u protivnom će dominirati.

Naš savjet: senf i pehtragon odlična su ekipa. Jednostavno umiješajte svježe nasjeckanu pekmez u Dijon senf – i uživajte u posebno aromatičnoj senfu!

Aroma kuhinja: U kombinaciji s ocatom od maline , peradar pomaže da preljev za salatu bude posebno sofisticiran.

Podrijeklo i povijest zmijine trave

Tarragon dolazi iz Euroazije i Sjeverne Amerike. Arapi su svoje jelo začinjavali kod obitelji tratinčica. Tada su, vjerojatno, trgovci začinima i križari osigurali da zeljasta biljka dođe i u Europu.

Prerađeni pehtran koji se danas nalazi na našim policama supermarketa dolazi uglavnom iz Njemačke. Ostala područja uzgoja nalaze se u južnoj ili istočnoj Europi.

© www.semberka.ba – Sva prava pridržana! 2019
Izaberite jezik